Εντονη πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις και τις μεταρρυθμίσεις άσκησε χθες η Καγκελάριος Μέρκελ δηλώνοντας μετά τη λήξη της Συνόδου ότι οποιαδήποτε υστέρηση στην επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος θα απαιτούσε περισσότερα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση ή μεγαλύτερη συνεισφορά από τους ιδιώτες πιστωτές, εννοώντας μεγαλύτερο κούρεμα.

Πάντως τόσο η Μέρκελ όσο και ο Νικολά Σαρκοζί και ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ προέβλεψαν ότι το θέμα του κουρέματος θα λυθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών (σ.σ.: της ευρωζώνης) να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση» του κουρέματος και την υιοθέτηση του νέου προγράμματος των 130 δισ. ευρώ «έως το τέλος της εβδομάδας» είπε ο Βαν Ρόμπαϊ.

Το ελληνικό πρόβλημα θα λυθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Πρέπει να λυθεί γιατί δηλητηριάζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με τα λόγια αυτά ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε τη βεβαιότητά του για μια σύντομη συμφωνία τόσο για τους όρους του νέου προγράμματος όσο και για το κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI). Ο Νικολά Σαρκοζί είπε επίσης ότι στη Σύνοδο δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της Ελλάδας.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής είχε σειρά συναντήσεων με θεσμικούς παράγοντες της ευρωζώνης και αναμενόταν να δώσει συνέντευξη Τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες.

n «Θα ήταν καλό οι ηγέτες των βόρειων χωρών που διψούν για δημοσιονομική πειθαρχία να εξηγήσουν στους πολίτες τους τις θυσίες που έχουν κάνει ο λαοί της Νότιας Ευρώπης», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.