Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών τη λειτουργία του νέου ευρωπαϊκού ταμείου βοήθειας με κεφάλαια 500 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο – έναν χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν -, ενώ οι 25 από τις 27 χώρες της ΕΕ στήριξαν τη γερμανική πρόταση για την υιοθέτηση πιο αυστηρού δημοσιονομικού συμφώνου. Εκτός του νέου δημοσιονομικού συμφώνου μένει τώρα εκτός από τη Βρετανία και η Τσεχία.

Παράλληλα οι ηγέτες της ΕΕ προσπάθησαν να βρουν μια συμβιβαστική λύση για να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης στην ΕΕ. Υποσχέθηκαν να πάρουν μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν επίπονες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βγάλουμε την Ευρώπη από την κρίση», ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με την Κομισιόν, υπάρχουν 23 εκατ. άνεργοι στην ΕΕ, 10% του ενεργού πληθυσμού.

Οι 25 από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες στήριξαν την προσπάθεια να περάσουν νομοθετική πρόβλεψη για μηδενισμό των ελλειμμάτων, παρά τις αμφιβολίες οικονομολόγων για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Το να γίνει νόμος μια γερμανική άποψη για το πώς θα πρέπει να διαχειρίζεται κανείς την οικονομία – κάτι που κάνει παράνομο τον κεϊνσιανισμό – δεν είναι κάτι που θα κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο βρετανός αξιωματούχος. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία έχει αντιδράσει στην αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Ως γνωστόν, ο οικονομολόγος Τζ. Μ. Κέινς είχε υποστηρίξει ότι η αύξηση των δαπανών σε περιόδους κρίσης είναι εργαλείο για την ενίσχυση της ζήτησης και την ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είπε μάλιστα στους ευρωπαίους ηγέτες ότι το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο δεν είναι απαραίτητο και έχει αδυναμίες επειδή δεν συνδυάζει δημοσιονομική πειθαρχία με τις απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις ώστε να δημιουργούνται θέσεις εργασίας.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ.Η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε καθώς η κρίση στην ευρωζώνη συνεχώς μεγαλώνει:

n Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας συνέχισε να αυξάνεται μαζί με τους φόβους ότι η χώρα μπορεί να χρειαστεί κι αυτή δεύτερο πακέτο βοήθειας όπως ακριβώς συνέβη με την Ελλάδα.

n Η ανάπτυξη στην Ισπανία όχι μόνο μηδενίστηκε αλλά με βάση τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου του 2011 το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε για πρώτη φορά έπειτα από δύο ολόκληρα χρόνια και η χώρα δείχνει ότι είναι έτοιμη να βυθιστεί σε παρατεταμένη ύφεση. Ο νέος ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μάλιστα τόνισε πως η Μαδρίτη δεν πρόκειται να πετύχει τον στόχο για ανάπτυξη 2,3% φέτος, γεγονός που δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για το εάν η Ισπανία θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της από 8% το 2011 σε 4,4% έως το τέλος του 2012, όπως έχει υποσχεθεί στους ευρωπαίους εταίρους.

n Η Γαλλία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος (από 1% σε μόλις 0,5%), γεγονός που δείχνει ότι η κρίση και η λιτότητα πλήττουν όλο και περισσότερες χώρες.

Εν τω μεταξύ αυξάνονται συνεχώς οι πιέσεις από ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, την Κίνα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την περαιτέρω ενίσχυση του ESM ώστε η δύναμη πυρός του από τα 500 δισ. να φτάσει τα 750 δισ. ευρώ για να μπορεί να βοηθήσει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα δέχεται επίθεση από τις αγορές. Η Ανγκελα Μέρκελ πάντως έχει πει ότι δεν προτίθεται να συζητήσει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.