Αν και ο υπουργός Δικαιοσύνης προσήλθε στη συζήτηση δηλώνοντας ότι «θα είναι ο τελευταίος που θα βάλει σε δοκιμασία την συνοχή της κυβέρνησης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε αλλαγές κατά τη διαδικασία της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, καθώς και ο ομόλογός του Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος του ΛΑΟΣ διατύπωσαν εξ αρχής τη θέση ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν εάν προηγουμένως ο κ. Παπαϊωάννου δεν δεσμευθεί να αλλάξει την διάταξη.

«Καλούμαστε να νομοθετήσουμε. Αυτό το νομοσχέδιο θα το ψηφίσουμε όλοι μαζί, αφού λάβουμε υπόψη τι συμβαίνει στις φυλακές. Θα είμαι ο τελευταίος που θα βάλω σε δοκιμασία την συνοχή αυτής της κυβέρνησης με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου, ζητώντας να προχωρήσει η διαδικασία συζήτησης και εκεί να τεθούν οι όποιες προτάσεις.

Ο υπουργός είπε: «Να πάμε στην πρόταση της ΝΔ, θα την αποδεχθώ, αλλά θα είναι μια πρόταση που θα την αναλάβουμε όλοι μαζί με ό,τι αυτό συνεπάγεται και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και ζήτησε «να ολοκληρωθεί η συζήτηση, να ακουστούν όλοι και να πάρουμε μαζί τις αποφάσεις μας».

Για την ΝΔ αυτό εξελήφθη ως υποχώρηση του υπουργού: «Δεν θέλετε να το πείτε ρητά, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι το άρθρο 1 δεν υφίσταται πλέον, αλλά το 10 έτη μετατρέπεται σε πέντε», είπε ο κ. Δένδιας. «Μου ζητάτε να προτρέξω της συζήτησης. Ήμουν τόσο σαφής. Να μην ακούσουμε κάποιον άλλο. Είπα: όλοι μαζί. Αλλά δεν εκβιάζεται το Σώμα ''πάρτε το πίσω''», απάντησε ο κ. Παπαϊωάννου.

Δεδομένης της μη ρητής δέσμευση του υπουργού ότι θα αλλάξει την κρίσιμη διάταξη, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Εμείς αποχωρούμε και ας τα βρει με τα υπόλοιπα κόμματα. Του έδωσα τρεις ευκαιρίες». Σχολιάζοντας την αποχώρηση της ΝΔ ο κ. Παπαϊωάννου είπε: «Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα. Ανοίξαμε άλλες καταστάσεις, επικίνδυνους δρόμους και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από