Η πρωτοβουλία του κ. Μπαρόζο εντάσσεται σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας των νέων, που λαμβάνει πλέον ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις πανευρωπαϊκά.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών έφτασε τον Οκτώβριο του 2011 στη χώρα μας το 47,2%.

Οι «ομάδες δράσεις» θα συσταθούν σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Σλοβακία.

Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της Επιτροπής, αυτές οι ομάδες δράσης θα αποτελούνται από εκπροσώπους των εθνικών αρχών και των κοινωνικών εταίρων, αλλά και εμπειρογνώμονες της Επιτροπής. Αποστολή τους θα είναι να εντοπίσουν μέσα στις επόμενες 11 εβδομάδες, δηλαδή έως τα μέσα Απριλίου, τους τομείς εκείνους όπου μπορεί να υπάρξει επαναπρογραμματισμός στη διάθεση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί, προς όφελος των νέων.

Θα εκπονηθούν συγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης των νέων και στήριξης της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα ενσωματωθούν στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων των κρατών μελών.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 82 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν ακόμη διατεθεί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα.

Για τον σκοπό αυτό, εμπειρογνώμονες της Επιτροπής θα επισκεφθούν μέσα στον Φεβρουάριο τα οκτώ κράτη-μέλη, ώστε να γίνει ένας ολοκληρωμένος επανασχεδιασμός για τη διάθεση κοινοτικών πόρων με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.