Συνολικά εννέα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα (μόνο το Κανάλι του Καιρού και κάνα δυο άλλα άφησε εκτός…) επιστράτευσε χθες το βράδυ ο Νικολά Σαρκοζί για την ταυτόχρονη μετάδοση της συνέντευξης που παραχώρησε σε τέσσερις δημοσιογράφους, με σκοπό να ανακοινώσει σειρά νέων οικονομικών μεταρρυθμίσεων – και να πείσει τους Γάλλους ότι μόνον αυτός διαθέτει το απαιτούμενο κύρος, την εμπειρία και την αποφασιστικότητα ώστε να οδηγήσει τη χώρα έξω από τη δίνη της οικονομικής κρίσης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Γάλλων διατηρεί πολλές αμφιβολίες. Η Ανγκελα Μέρκελ πάντως δεν έχει καμία: όπως ανακοίνωσε το CDU, «θα στηρίξει ενεργά τον Νικολά Σαρκοζί με κοινές εμφανίσεις κατά την προεκλογική εκστρατεία».

Η ανακοίνωση εξέπληξε. Ο γάλλος Πρόεδρος δεν έχει ανακοινώσει ακόμα ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος (χθες απλώς το υπονόησε) και οι ηγέτες της Γερμανίας δεν συνηθίζουν να παρεμβαίνουν σε εκλογές άλλων χωρών. Αλλά οι καιροί είναι ιδιαίτεροι και η Μέρκελ φοβάται ότι μια μετατόπιση της Γαλλίας προς τα αριστερά θα όρθωνε εμπόδια στον δρόμο της λιτότητας που έχει επιβάλει η Γερμανία στην ΕΕ με τη σύμπραξη ή τουλάχιστον την ανοχή του γάλλου Προέδρου. «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Γαλλία, με έναν ισχυρό πρόεδρο επικεφαλής», δήλωσε το Σάββατο από το Παρίσι ο γενικός γραμματέας του CDU Χέρμαν Γκρέχε, ο οποίος συμμετέχει ήδη ενεργά στη γαλλική προεκλογική εκστρατεία. Ο Γκρέχε δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ – ο οποίος έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί το νέο «δημοσιονομικό συμβόλαιο» για την ευρωζώνη που συνέταξαν οι Μερκοζί – ότι, αντί να προσφέρει σθεναρές λύσεις για την Ευρώπη, βγάζει από την ντουλάπα «παλιές ιδέες και αριστερά ονειροπολήματα περί αναδιανομής του πλούτου».

Η Γερμανία ήταν πανταχού παρούσα και στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο Σαρκοζί. Ο γάλλος Πρόεδρος συνέκρινε πολλάκις την οικονομία των δύο χωρών, προτάσσοντας τη Γερμανία ως πρότυπο προς μίμηση. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες ανακοίνωσε για την καταπολέμηση της ανεργίας (που σημειώνει στη Γαλλία ρεκόρ 12ετίας) και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι οι τελευταίες της πενταετούς θητείας του, θα τεθούν όμως (θεωρητικά) σε ισχύ μετά τη λήξη της. Από την 1η Οκτωβρίου θα ισχύσει, για παράδειγμα, η αύξηση του ΦΠΑ κατά 1,6 μονάδες, στο 21,2%, ώστε να αντισταθμιστεί η παράλληλη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης: ο Σαρκοζί «δεν πιστεύει με τίποτα» ότι θα ανεβούν έτσι οι τιμές, εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι για να προλάβουν την αύξηση του ΦΠΑ οι Γάλλοι θα κάνουν έως τον Οκτώβριο αγορές ενισχύοντας την ανάπτυξη. Από τον Αύγουστο θα ισχύσει ο φόρος 0,1% στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές για τις «εισηγμένες στη Γαλλία επιχειρήσεις». «Ολος ο χρηματοπιστωτικός κόσμος είναι εναντίον – αν ξέρατε τις πιέσεις που δέχτηκα… αλλά δεν τις λογαριάζω», δήλωσε ο Σαρκοζί εκφράζοντας την ελπίδα να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο γάλλος Πρόεδρος προανήγγειλε επίσης ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες για τον χρόνο εργασίας με τους εργαζομένους, εφόσον η πλειονότητα των τελευταίων το αποδέχεται. «Θα είναι το τέλος του 35ώρου;», τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος. «Θα είναι ένα καλό νέο», απάντησε. Μια εμφάνιση αμιγώς προεκλογικού χαρακτήρα, από την οποία δεν έλειψαν οι επιθέσεις στο πρόγραμμα και στην «αλαζονεία» του Σοσιαλιστή υποψηφίου.