Το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αϊντχόβεν είναι μια πραγματικότητα και σημαίνει πολλά για αυτή την ομάδα. «Σημασία έχει η διάρκεια. Αυτό που με ευχαριστεί είναι ότι η ομάδα είναι πάντα στα μετάλλια», λέει ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Μορφέσης, ο οποίος από τώρα έχει αρχίσει να σκέφτεται τις συνθήκες με τις οποίες θα κληθεί να προετοιμαστεί η ομάδα πρώτα για το προολυμπιακό τουρνουά.

Η αποστολή επέστρεψε χτες από το Αϊντχόβεν και για τα κορίτσια είναι «η επιστροφή στα προβλήματα της καθημερινότητας», όπως λέει η Σταυρούλα Αντωνάκου. Πριν από την αναχώρηση, η απογοήτευση ήταν έντονη, αφού από τον Ιούλιο, μετά τον θρίαμβο στη Σαγκάη, τους είχαν δοθεί πολλές υποσχέσεις.

«Συνεχώς ακούγαμε τα ίδια και τα ίδια, αλλά δεν βλέπαμε τίποτα να υλοποιείται. Η προοπτική των Ολυμπιακών Αγώνων μειώνει την απογοήτευση που αισθανόμαστε, αφού, σίγουρα, πολλά κορίτσια θα σκέφτονταν να τα παρατήσουν και για βιοποριστικούς λόγους», λέει η Αντωνάκου. Ανάλογα προβλήματα και για τον Γιώργο Μορφέση: «Υπάρχει ο σκεπτικισμός για το αύριο, όχι μόνο για την προετοιμασία της Εθνικής, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Ο καθένας ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά. Κατά τη διάρκεια των αγώνων το ξεχνάμε, αλλά στην επιστροφή ξανάρχεται πάλι στο μυαλό».

Η προετοιμασία της Εθνικής ήταν (και θα είναι) στο κολυμβητήριο της Σχολής Ευελπίδων το πρωί και στον Πειραιά το απόγευμα. «Το πρωί, όσες μένουμε στον Πειραιά, θέλουμε 30 χλμ. για Κορωπί και το απόγευμα γίνεται κάτι ανάλογο με τα κορίτσια της Βουλιαγμένης. Ξέρετε πόση βενζίνη χρειαζόμαστε για τις μετακινήσεις μας; Κι όμως, πολλοί πιστεύουν ότι από το καλοκαίρι έχουμε λύσει τα προβλήματά μας. Το εξοργιστικό είναι ότι δεν υπήρχαν ούτε φόρμες για την παγκόσμια πρωταθλήτρια! Πήραμε ένα μπουφάν από την Ομοσπονδία. Πόσο να κοστίζει μία φόρμα! Δεν ζητάμε υπερβολές».

Η Αντωνάκου προσθέτει: «Μας εξοργίζει το γεγονός ότι μπορούν να βρουν πόρους και από άλλους φορείς και δεν το κάνουν. Δεν μπορεί να βοηθήσει ο ΟΠΑΠ;».

«Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς την απογοήτευση των κοριτσιών. Η προσπάθεια απ’ όλες είναι μεγάλη. Οι αντοχές μειώνονται σιγά σιγά», σημειώνει και ο Γιώργος Μορφέσης.

«Μας είπαν πρόσφατα ότι οι αθλήτριες δεν πρόκειται να χάσουν τα θεσμοθετημένα πριμ. Προς το παρόν δεν βλέπουμε τίποτα».

Τα κορίτσια δεν έχουν πάρει ούτε το πριμ για το ασημένιο μετάλλιο του Ευρωπαϊκού στο Ζάγκρεμπ (2010)!

Θυμίζουμε ότι στον τελικό η ελληνική ομάδα ηττήθηκε από την Ιταλία με 13-10. Τα γκολ σημείωσαν οι Ασημάκη, Ρουμπέση από τρία, Τσουκαλά δύο, Ψούνη, Γερόλυμου.

n Η Εθνική Ανδρών κατέλαβε την 6η θέση αφού ηττήθηκε στο ματς κατάταξης από τη Γερμανία 9-6. Το ματς ήταν επεισοδιακό στο τέλος και δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση μεταξύ των παικτών. Μάλιστα, για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια τιμωρήθηκαν οι Χρ. Αφρουδάκης (δύο αγώνες) και Μουρίκης (ένας αγώνας).