Η Μελβούρνη υποκλίθηκε σε έναν σπουδαίο αθλητή, όπως είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς! Ο 25χρονος Σέρβος πέτυχε έναν άθλο, αφού κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο στο Οπεν της Αυστραλίας, νικώντας έναν άλλο σπουδαίο αθλητή, τον Ράφαελ Ναδάλ, σε έναν συγκλονιστικό τελικό που είχε διάρκεια πέντε ώρες και 53 λεπτά!

Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια τελικός τουρνουά Γκραν Σλαμ όλων των εποχών, αφού ξεπέρασε κατά πολύ τον τελικό του Οπεν των Ηνωμένων Πολιτειών το 1988, όταν ο Ματς Βίλαντερ χρειάστηκε τέσσερις ώρες και 54 λεπτά για να νικήσει τον Ιβαν Λεντλ!

Ο Τζόκοβιτς επικράτησε με 5-7, 6-4, 6-2, 6-7, 7-5, νικώντας ακόμα και την κούραση, αφού την Παρασκευή αγωνίστηκε κάτι περισσότερο από πέντε ώρες για να αποκλείσει στον ημιτελικό τον Βρετανό Αντι Μάρεϊ. Την ίδια στιγμή, ο Ναδάλ είχε μία ημέρα περισσότερο για ξεκούραση, αφού αγωνίστηκε με τον Φέντερερ την Πέμπτη.

«Ηταν ιστορική βραδιά και δυστυχώς δεν γίνεται να υπάρξουν δύο νικητές», είπε ο Τζόκοβιτς, ο οποίος νίκησε τον Ναδάλ σε έβδομο συνεχόμενο τελικό – μάλιστα, ευχήθηκε να ξαναπαίξουν ένα τέτοιο παιχνίδι! Στράφηκε προς τον Ισπανό και του είπε: «Είσαι ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών και φυσικά και από τους πρωταγωνιστές στα επαγγελματικά τουρνουά».

Ο Ναδάλ, παρά την απογοήτευσή του από την ήττα (τρίτη συνεχόμενη σε τελικό Γκραν Σλαμ), είχε όρεξη για χιούμορ στην τελετή απονομής. «Καλημέρα!», είπε στον κόσμο, αφού το ματς ολοκληρώθηκε μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα. «Συγχαρητήρια στον Νόβακ, το άξιζε. Κάθε χρόνο είναι και πιο δυνατός. Οσο για το αν θα ήθελα να ξαναπαίξω σε ματς τόσο μεγάλης διάρκειας, καλύτερα όχι».

Τον τίτλο στις γυναίκες κατέκτησε η Βικτόρια Αζαρένκα από τη Λευκορωσία, η οποία νίκησε εύκολα στον τελικό τη Μαρία Σαράποβα (Ρωσία) με 6-3, 6-0. Η Αζαρένκα, από σήμερα, ανεβαίνει στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο τίτλος αυτός είναι ο πρώτος της σε τουρνουά Γκραν Σλαμ.