Σάλος ξέσπασε στην Αθήνα μετά τη διαρροή στα διεθνή μέσα ενημέρωσης γερμανικού non paper προς υπουργούς της ευρωζώνης για ορισμό επιτρόπου επί των δημοσιονομικών στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση και σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου έστειλαν στο… πυρ το εξώτερον τα σενάρια περί εγκατάστασης επιτρόπου αντιδρώντας με σφοδρότητα στα σχετικά δημοσιεύματα..

Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα δεν απασχόλησε επί μακρόν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς άπαντες μίλησαν για «γελοιότητες» και χαρακτήρισαν περιττή οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το εν λόγω ζήτημα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η αρμοδιότητα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση, και τόνισε ότι και στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης – 27ης Οκτωβρίου επισημαίνεται πως η εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Στο θέμα παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο πριν αναχωρήσει χθες για τις Βρυξέλλες στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους εταίρους μας. «Οποιος θέτει σε έναν λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας, αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα. Είμαι βέβαιος ότι οι πολιτικές ηγεσίες όλων των ευρωπαϊκών χωρών, και ιδίως αυτών που λόγω του μεγέθους τους έχουν, εκ των πραγμάτων, αυξημένη ευθύνη για την πορεία της Ευρώπης, γνωρίζουν με ποιον τρόπο τίθενται τα ζητήματα μεταξύ φίλων και εταίρων που έχουν ενώσει τις ιστορικές τους μοίρες». Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε επίσης με τη σειρά του ότι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Οκτωβρίου περιλαμβάνεται αναλυτική πρόβλεψη για τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος που «καλύπτει πλήρως το κοινό ενδιαφέρον της Ελλάδας και των εταίρων της για την εμπρόθεσμη και επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος και των συναφών δεσμεύσεων της χώρας μας».

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. Την ανάγκη απόκρουσης οποιασδήποτε πρότασης περί επιτρόπων επισήμανε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης τονίζοντας ότι «η υποχρέωση της υλοποίησης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα δεν αναιρεί την ανάγκη σεβασμού από τους εταίρους μας των θεμελιωδών αρχών στις οποίες έχει οικοδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση». Για «αστειότητες» μίλησε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης.

«Με ή χωρίς επίτροπο, το έγκλημα εις βάρος του λαού είναι προαποφασισμένο από την συγκυβέρνηση, την ΕΕ, τον ΣΕΒ και γενικά την πλουτοκρατία», σχολίασε το ΚΚΕ. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε από την πλευρά του: «Από ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης επιδιώκεται να τεθεί η χώρα σε επιτροπεία τροφοδοτώντας έτσι λαϊκίστικες και επικίνδυνες επιδιώξεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ».