Στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν ότι μέσα από τη χθεσινή συνάντηση καθορίστηκαν εθνικές κόκκινες γραμμές, με κεντρικό σημείο τη διάσωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την καθολική αποδοκιμασία κάθε πρότασης περί ευρωπαϊκής επιτροπείας στην Ελλάδα. Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να διαπραγματευθεί σθεναρά με τους δανειστές, με βασικό επιχείρημα ότι η χώρα μας, η οικονομία της και η κοινωνική συνοχή της «δεν αντέχουν άλλα υφεσιακά μέτρα».

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ συνέστησε στον κ. Παπαδήμο να επισημάνει στην τρόικα ότι δεν έχει προτείνει τίποτα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αντιθέτως προτείνει ατελέσφορα μέτρα και περικοπές σε τομείς που η χώρα δεν έχει περιθώριο να κάνει. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο αίτημα για περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, τονίζοντας ότι όσοι κάνουν αυτή την πρόταση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει την απειλή του «casus belli» από τους γείτονές της.

Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς:

n Απέρριψε κατηγορηματικά κάθε σχέδιο περικοπών στον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, προεξοφλώντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις. Δήλωσε, όμως, ότι η ΝΔ θα αποδεχόταν το πάγωμα μισθών και ωριμάσεων, για το οποίο έχουν κληθεί να αποφασίσουν οι κοινωνικοί εταίροι.

n Αντιτάχθηκε στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, προτείνοντας ως μέτρα ισοδύναμου κόστους τη μείωση κατά 50% των νέων συμβασιούχων στο Δημόσιο, την παρακράτηση ενός ποσοστού από τα ετήσια έσοδα των νέων ηλεκτρονικών παιχνιδιών, την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κ.ά.

n Εξέφρασε επιφυλάξεις για τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αναφέροντας ότι θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό και δεν θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα από τη στιγμή που δεν θα συνοδευτεί και από σημαντικές μειώσεις των τιμών στην αγορά.

n Τάχθηκε εκ νέου κατά των απολύσεων στο Δημόσιο, με επιχείρημα ότι θα αποδειχθεί υφεσιακό μέτρο, και αντιπρότεινε το γαλάζιο σχέδιο της (μόνιμης) εργασιακής εφεδρείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της ΝΔ – σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου – απέφυγε να δώσει λευκή εξουσιοδότηση στον κ. Παπαδήμο και ζήτησε να συζητηθούν σε νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, πριν από την τελική συμφωνία με την τρόικα. Παράλληλα εξαπέλυσε βολές κατά των υπουργών του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «μια μεταβατική κυβέρνηση οφείλει να φέρεται ως μεταβατική και να μην ξεφεύγει από τον ειδικό ρόλο της».