Τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ ανοίγει η μεταβίβαση, στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, 92.510.000 μετοχών του Οργανισμού, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 29% του μετοχικού του κεφαλαίου. Μετά τη μεταβίβαση του συγκεκριμένου πακέτου, η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ περιορίζεται στο 5%, ενώ το υπόλοιπο διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο.

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 17. Ο ΟΠΑΠ αποτελεί μια από τις 17 αποκρατικοποιήσεις που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση για το 2012 στοχεύοντας σε έσοδα 9,3 δισ. ευρώ. Από τα συνολικά έσοδα του 2012, στον προϋπολογισμό υπάρχει η πρόβλεψη άντλησης εσόδων από αποκρατικοποιήσεις ύψους 3,3 δισ. ευρώ.
Πηγές του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων προσγειώνουν τον πήχη των προβλέψεων για το πρώτο τρίμηνο του έτους σημειώνοντας ότι «οι συνθήκες στην αγορά είναι τέτοιες, που μάλλον στο πρώτο τρίμηνο του έτους δεν θα έχει ολοκληρωθεί καμία αποκρατικοποίηση, παρότι πολλές αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας».
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι προϋπόθεση για να τρέξουν οι αποκρατικοποιήσεις είναι να ολοκληρωθεί το PSI, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

ΧΑΜΗΛΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. Προσκόμματα στην υλοποίηση του προγράμματος θέτουν, άλλωστε, και οι χαμηλές αποτιμήσεις των υπό αποκρατικοποίηση εταιρειών μετά την κάθετη πτώση του Χρηματιστηρίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν η πώληση του 29% του ΟΠΑΠ γινόταν με την τιμή κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής στο Χρηματιστήριο (7,31 ευρώ), το Δημόσιο θα εισέπραττε μόλις 676 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ