Νέα χαράτσια έρχονται φέτος στα ακίνητα καθώς σταδιακά μέχρι τον Ιούνιο χιλιάδες φορολογούμενοι θα παραλάβουν τα ειδοποιητήρια για φόρους που εκκρεμούν από το παρελθόν όπως το ΕΤΑΚ του 2009 και ο ΦΑΠ 2010 και 2011, την ώρα που ένας στους δύο ιδιοκτήτες δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τα υφιστάμενα φορολογικά βάρη. Συγκεκριμένα, το 51% των ερωτηθέντων ιδιοκτητών σε έρευνα της Κάπα Research για την αγορά ακινήτων δήλωσαν αδυναμία να ανταποκριθούν στην πληρωμή του ΦΑΠ και του τέλους ακινήτων για το 2012 ενώ παρόμοιο ποσοστό ανέφερε ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει ούτε τις δόσεις του στεγαστικού δανείου.

Η έρευνα της Κάπα Research παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), στο οποίο παρέστη και ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης, που προανήγγειλε ότι μέσα στο α’ εξάμηνο θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών ΕΤΑΚ 2009 και ΦΑΠ 2010 και 2011 που εκκρεμούν, τα οποία θα σταλούν τμηματικά ώστε η επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη να μην είναι μεγάλη. Δεσμεύθηκε επίσης ότι οι καθυστερήσεις των παρελθόντων ετών δεν θα επαναληφθούν καθώς με τις δηλώσεις Ε9 για το 2012 θα γίνεται αυτόματη εκκαθάριση και ο φορολογούμενος θα γνωρίζει άμεσα τον ΦΑΠ που πρέπει να πληρώσει.

Στο ίδιο συνέδριο, αιχμές για την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, που αναφερόμενος στο χαράτσι της ΔΕΗ είπε ότι επιβλήθηκε λόγω αδυναμίας του κράτους να εισπράξει τους φόρους ακινήτων των προηγούμενων ετών. «Υπάρχει υπεύθυνος, είναι γνωστό ποιος φταίει για την αδυναμία είσπραξης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και εν μέρει του 2009», ανέφερε χαρακτηριστικά προκαλώντας διαμαρτυρίες από τους παρευρισκόμενους και αποδοκιμασίες.

Προανήγγειλε τροποποιήσεις στο τέλος ακινήτων για το 2012 προκειμένου να γίνει δικαιότερο ενώ χαρακτήρισε απολύτως παράλογη την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, μέτρο που, όπως είπε, προτάθηκε από την τρόικα και δεν υποστηρίζεται από την κυβέρνηση.