Σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιόφωνο, ο Γκάμπριελ προειδοποιεί ότι αυτή η κίνηση «θα εξουδετέρωνε την δημοκρατία» και προσθέτει ότι υπάρχει ήδη η τρόικα, η οποία δίνει συμβουλές στους Έλληνες.

«Αυτό που χρειάζονται στην Ελλάδα είναι συμβουλές και βοήθεια και όχι κατάργηση της δημοκρατίας», τονίζει και ζητεί πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ τάσσεται υπέρ της επιβολής του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών προτείνει για τις ελληνικές αποκρατικοποιήσεις το μοντέλο της «Τρόιχαντ», η οποία διαχειρίστηκε την επανένωση της Γερμανίας.

«Μέσα στην κρίση οι Έλληνες δεν θα πάρουν πολλά χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων. Θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε λοιπόν ένα ευρωπαϊκό μοντέλο Τρόιχαντ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε άμεσα χρήματα για να μειωθεί το χρέος και όταν η οικονομία βελτιωθεί, θα πουλήσουμε τις επιχειρήσεις αυτές στους ιδιώτες κομμάτι-κομμάτι», εξηγεί.

Καταλήγει δε, λέγοντας ότι «οι άνθρωποι όμως, υφίστανται τώρα τις συνέπειες και η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί αν στείλουμε εκεί έναν γερμανό επίτροπο».

Σε ό,τι αφορά πάντως την επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα, ο κ. Γκάμπριελ επισημαίνει ότι «θα πρέπει να εξεταστούν οι πραγματικές επιδόσεις των Ελλήνων, τι υλοποιήθηκε τελικά από τις δεσμεύσεις» και ζητεί να μη δοθεί νέα βοήθεια αν δεν υπάρξει κινητικότητα.

Βερολίνο: Πρόκειται για μια γενική σκέψη

«Πρόκειται ακόμη για μια γενική σκέψη», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Γκέοργκ Στράιτερ κατά την τακτική ενηνμέρωση των δημοσιογράφων για να συμπληρώσει: «Όλα είναι υπό διαμόρφωση. Το θέμα είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα».

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, έκανε λόγο για συζήτηση εργασίας για να δούμε, όπως ανέφερε, «τι είναι δυνατό να κάνουμε όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει», στην προκειμένη περίπτωση αυτό της Ελλάδας, όπου «όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα έλλειμμα» στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Ο κ. Κότχαους μίλησε για δύο πιθανές πορείες: η πρώτη να εισαχθεί στο δίκαιο (της Ελλάδας) μια διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών, «ένα είδος ενισχυμένου χρυσού κανόνα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Η δεύτερη, είπε, θα ήταν «να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή».