Με το καράβι της ΑΕΚ να έχει βρει σε ξέρα και τους καπεταναίους του να συντονίζουν τη διάσωση, άλλοι από τις σωσίβιες λέμβους και άλλοι από την ασφάλεια της ακτής, το ναυάγιο του «Costa Concordia» ξαναπαίζεται στα Σπάτα – και έχει και λιμενάρχη: τον Μιχάλη Τροχανά, ο οποίος ξέχεσε τον πλοίαρχο και τους αξιωματικούς που εγκατέλειψαν το σκάφος, στο πιο σοφιστικέ και στο πιο φλύαρο.

Η 17σέλιδη έκκλησή του θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σύντομη και περιεκτική, όμως πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι: για τον «Τροχό», δέκα δακτυλόγραφα Α4 είναι… σημείωμα στο ψυγείο.

Θα μπορούσε επίσης να είναι λιγότερο ακατάληπτη. Διότι δέκα στους δέκα ακόμη δεν μπορούν να δουν πώς συνδέεται ο Πλάτων, ο Καρλομάγνος και η κβαντική μηχανική με τη σωτηρία της ΑΕΚ ενώ εννιά στους δέκα θα έπαιρναν όρκο ότι οι Προσωκρατικοί που αναφέρει είναι οι πριν από τον Σωκράτη Κόκκαλη. Δηλαδή τίποτα Κοσκωτάδες, Σαλιαρέληδες, Μπανασάκηδες και Νταϊφάδες.

Εστω με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ εξέπεμψε SOS – και στο κάλεσμα θα ανταποκριθούν οι περισσότεροι. Κάποιοι επειδή δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Οπως η Ερασιτεχνική ΑΕΚ που είναι άφραγκη (άρα δεν φοβάται μήπως χρειαστεί να βγάλει πορτοφόλι), οι Supporters οι οποίοι την περασμένη φορά που τους ζητήθηκε να βοηθήσουν εξαφάνισαν έναν μεγαλομέτοχο, και ο Βούρος που όλη του η περιουσία είναι μία μακέτα γηπέδου.

Κάποιοι άλλοι γιατί αυτή η κυριακάτικη δέηση υπέρ υγείας της ΑΕΚ μπορεί να τους βγει σε καλό. Οπως ο Νοτιάς, ο οποίος έχει μείνει με τις μετοχές στο χέρι και αναζητά συμπαίκτη ή, έστω, κάποιον που θα του πληρώνει το νοίκι για το προπονητικό κέντρο. Και οι πιο πολλοί, για να αποφύγουν τη ρετσινιά ότι στην ύστατη προσπάθεια να σωθεί η ομάδα σφύριζαν κλέφτικα.

Αλλά το θέμα είναι αύριο να πάνε στα Σπάτα αυτοί που μπορούν (και θέλουν) να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Δηλαδή, ο Παππάς, ο Νοτιάς, ο Χατζηιωάννου και ο Κανελλόπουλος από τη μία, και ο Μελισσανίδης από την άλλη. Και να συμφωνήσουν, οι από δω ότι θα εξοφλήσουν τα χρέη που τους αναλογούν για την περίοδο 2004-2012, και ο από κει ότι στο εξής θα αναλάβει τη χρηματοδότηση της ΠΑΕ (μαζί με άλλους, γιατί η εποχή δεν είναι για καουμποϊλίκια). Καθόλου απλό.

Πρώτον, επειδή όλοι είναι τσακωμένοι μεταξύ τους και ξενερωμένοι με την ΑΕΚ. Ο Νικολαΐδης λέει ότι πρέπει να πληρώσουν ο Παππάς και ο Νοτιάς, ο Αδαμίδης ότι μόνον αυτοί οι δύο δεν χρωστάνε, ο Παππάς με τον Νοτιά ότι έδωσαν και για τους προηγούμενους, ο Χατζηιωάννου ότι αποχωρώντας μαζί με τον Γκίκα Γκούμα ζήτησε λογαριασμό και καθάρισε, οι παλιοί μέτοχοι ότι μπήκαν στην «ομάδα Νικολαΐδη» για την παρέα και κατέληξαν να χάσουν τα κέρατά τους, και οι μικρομέτοχοι ότι φταίνε οι μεγάλοι. Οπότε, τα χρέη της ΠΑΕ τα δημιούργησε αυτός που τύφλωσε τον Κύκλωπα Πολύφημο: ο Κανένας.

Δεύτερον, γιατί ο επιμερισμός του χρέους ανά χρήση και κατά το ποσοστό κάθε μετόχου είναι σαν να πήγαν δέκα άτομα στα μπουζούκια και να ζητάνε να πληρώσουν με τις γουλιές που ήπιε και τα ξηροκάρπια που έφαγε ο καθένας τους!

Ο Ντέμης, για παράδειγμα, λέει ότι η τελευταία του χρήση έληξε τον Ιούνιο του 2008 και ότι άφησε χρέη 27 εκατ. ευρώ. Μόνο που έφυγε τέσσερις μήνες αργότερα έχοντας προλάβει να ξοδέψει άλλα 18 εκατ. για παίκτες, μεταξύ των οποίων και κάποια πανάκριβα παλτά τύπου Χουανφράν και Πελετιέρι. Αυτά θα χρεωθούν στους επόμενους;

Οσο για την ιδέα, το ποσό που χρειάζεται μία ομάδα να διαιρείται διά του αριθμού των οπαδών της και να τσοντάρουν όλοι μαζί, είναι πιο παλιά και από τα ρηχά πιάτα αλλά ποτέ δεν λειτούργησε.

Αν από την αυριανή κουβέντα αποδειχθεί ότι είναι η τελευταία ελπίδα της ΑΕΚ, χαιρέτα μου τον… Πλάτωνα.