Τα κορίτσια λοιπόν, πρώτα εξασφάλισαν ένα ακόμα μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση και αύριο το απόγευμα κόντρα στην Ιταλία (17.00, ΕΤ1) θα παλέψουν για το χρώμα. Ποιο είναι αυτό; «Θέλουμε το χρυσό», υποστήριξε η Αντιγόνη Ρουμπέση, μετά το χτεσινό 14-12 επί της Ουγγαρίας στον ημιτελικό. Τα κορίτσια της Εθνικής ξέρουν να κάνουν αυτό που πρέπει. Κι ας είναι μόνες μόνο με τον Γιώργο Μορφέση και τους συνεργάτες τους… Θυμίζουμε ότι αυτή η ομάδα αγωνίζεται σε τελικό για τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση. Πρώτα στο Ζάγκρεμπ, στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό το 2010 (ασημένιο μετάλλιο) και φυσικά το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σαγκάη, το περασμένο καλοκαίρι. Η επικράτηση δεν ήταν εύκολη. Κάθε άλλο μάλιστα. Η Ουγγαρία πέρασε μπροστά 11-10 στις αρχές της τελευταίας περιόδου, αλλά τα κορίτσια διατήρησαν την ψυχραιμία τους. Δύο γκολ της Ρουμπέση, καλές άμυνες, κάποιες σπουδαίες επεμβάσεις της Ελενας Κούβδου σε κρίσιμα σημεία και, κερασάκι στην τούρτα, τα γκολ της Λιόση και της Τσουκαλά.

«Ημουν ήρεμος, όπως και όλη η ομάδα. Οι κοπέλες έχουν προσωπικότητα και είναι πρωταγωνίστριες. Αυτό το δείχνουν σε τέτοια παιχνίδια. Νιώθω τιμή και υπερηφάνεια που είμαι προπονητής σε αυτήν την ομάδα», είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Μορφέσης.

«Αυτό που κάναμε ήταν να παίξουμε έξυπνα, με ψυχή και πάθος», υποστήριξε η Αγγελική Γερόλυμου, ενώ η Ρουμπέση θυμήθηκε ότι η αποστολή δεν… τελειώνει στο Αϊντχόβεν: «Ο μεγάλος στόχος μας είναι το προολυμπιακό τουρνουά και η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου». Ενα ολυμπιακό μετάλλιο άλλωστε είναι το μοναδικό που λείπει από αυτήν τη σπουδαία ομάδα. Η Χριστίνα Τσουκαλά αποκάλυψε κάτι άλλο: «Τις τρεις τελευταίες ημέρες όχι μόνο πιστεύαμε στην πρόκριση, αλλά ήταν το μοναδικό που συζητούσαμε μεταξύ μας. Είχαμε κι ένα άχτι τις Ουγγαρέζες», είπε.

Η Αλεξάνδρα Ασημάκη, κορυφαία πολίστρια στην Ευρώπη και τον κόσμο, δεν σκόραρε, αλλά κέρδισε τις περισσότερες αποβολές για την ελληνική ομάδα: «Είχαμε υποσχεθεί το καλύτερό μας παιχνίδι και αυτό κάναμε. Για να φτάσουμε πάλι σε τελικό, προφανώς είμαστε πολύ καλή ομάδα και δεν ήταν πυροτέχνημα το χρυσό στη Σαγκάη», είπε.

Τα γκολ της ελληνικής ομάδας πέτυχαν: Ρουμπέση 5, Τσουκαλά, Αντωνάκου, Λιόση, Γερόλυμου από 2, Ψούνη.

Η Ιταλία, η αντίπαλος στον αυριανό τελικό, επικράτησε 13-12 της Ρωσίας στον άλλο ημιτελικό.