Στο Νταβός της Ελβετίας όπου πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συνεχίστηκε η κόντρα Γερμανίας και Γαλλίας για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, τη στιγμή που η κατάσταση στην ευρωζώνη συνεχώς επιδεινώνεται, με την Πορτογαλία να βρίσκεται στα πρόθυρα και δεύτερου πακέτου σωτηρίας και την Ισπανία να αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα αφού η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 22,9%. Ολα αυτά ενώ οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζουν ασφυκτικά την Ελλάδα για την υιοθέτηση μέτρων με μοχλό πίεσης τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου στήριξης των 130 δισ. ευρώ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία βρέθηκε στο Νταβός, ζήτησε από τη χώρα μας να κάνει περισσότερα – όπως είπε, δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόοδο που έχει συντελεστεί έως σήμερα.

Μιλώντας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε ξανά από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει – δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο ακόμη, όπως τόνισε. «Δεν πρέπει να τους δώσουμε τα λάθος κίνητρα», δήλωσε. Επίσης υποβάθμισε την ανάγκη ενίσχυσης του νέου Ταμείου Βοήθειας (ESM) της ΕΕ, αφού, όπως είπε, το πιο σημαντικό τώρα είναι να προχωρήσουν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Αμέσως μετά όμως ο γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Μπαρουάν, που καθόταν δίπλα του, εξέφρασε διαφορετική άποψη. Οπως είπε, το Παρίσι πιστεύει ότι «όσο μεγαλύτερο είναι το τείχος προστασίας (το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βοήθειας) τόσο μικρότερη θα είναι η ανάγκη να χρησιμοποιηθεί».

Την υποστήριξή του στον Μπαρουάν προσέφερε μάλιστα και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος κάλεσε την Ευρώπη «να δημιουργήσει ένα ισχυρότερο τείχος ασφαλείας», με «περισσότερους πόρους» προκειμένου να προστατέψει το ευρώ.

Οι πιέσεις για τους Ευρωπαίους αυξάνονται και οι ΗΠΑ ανησυχούν επειδή η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και η Ισπανία ετοιμάζεται να βυθιστεί στην ύφεση, όπως δείχνουν τουλάχιστον τα στοιχεία από την απασχόληση. Ο αριθμός όσων ψάχνουν για δουλειά στη χώρα αυξήθηκε κατά 500.000 πέρυσι και έφτασε στα 5,27 εκατομμύρια. Η ανεργία έφτασε στο 22,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου. Παράλληλα, στην Πορτογαλία οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρουσίασαν νέα σημαντική άνοδο ξεπερνώντας το 15% για όσα έχουν δεκαετή διάρκεια, αφού οι αγορές φοβούνται ότι η χώρα μπορεί να πάρει σειρά για κούρεμα και να χρειαστεί και δεύτερο πακέτο σωτηρίας.

Σε υψηλά επίπεδα αναμένει ότι θα εξακολουθήσει να διαμορφώνεται το κόστος δανεισμού πολλών ευρωπαϊκών χωρών με προβλήματα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, παρά τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρούν οι χώρες της ευρωζώνης. Οπως είπε ο «Σούπερ Μάριο», ο φθηνός δανεισμός των τραπεζών από την ΕΚΤ απέτρεψε τη δημιουργία μεγάλου προβλήματος ρευστότητας αλλά παραδέχτηκε ότι εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα πιστώσεων σε αρκετές περιοχές της ζώνης του ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη διατραπεζική αγορά όπως είπε αφού τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν αρχίσει ακόμη να δανείζουν το ένα το άλλο απευθείας και χρειάζεται να προσφεύγουν στην ΕΚΤ για φθηνό χρήμα.