Πληθαίνουν οι φωνές στη Γερμανία που κάνουν λόγο ακόμη και για ορισμό ειδικού επιτρόπου για την Ελλάδα, στην περίπτωση που η χώρα μας δεν εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα. Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο ο υπουργός Οικονομίας της Μέρκελ Φίλιπ Ρέσλερ δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της, όπως έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Φίλιπ Ρέσλερ χρησιμοποίησε το παράδειγμα των ομόσπονδων κρατιδίων στη Γερμανία που δέχονται βοήθεια από ειδικούς επιτρόπους όταν υπάρχει τέτοια ανάγκη, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά όταν γίνεται συζήτηση για τον ορισμό επιτρόπου σε ολόκληρη χώρα, αφού σε αυτήν την περίπτωση τίθεται το θέμα της εθνικής κυριαρχίας.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας ανέφερε ακόμη τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικής τράπεζας στήριξης για την Ελλάδα, που θα βοηθά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χορηγώντας τους δάνεια. Στόχος σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.

Για τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την ανάπτυξη, που έχει προτείνει η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Φίλιπ Ρέσλερ είπε ότι έχουν εκφραστεί αμφιβολίες από την Κομισιόν για το εάν υπάρχουν αρκετά κονδύλια. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην προσπάθεια για αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα.