Στο μικροσκόπιο της τρόικας αναμένεται να τεθεί σήμερα το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί, το τρίτο κατά σειρά που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Μεταφορών. Οι εκπρόσωποι της τρόικας αν και έχουν στα χέρια τους το προσχέδιο του σχετικού νομοσχεδίου από την περασμένη εβδομάδα δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα επί του περιεχομένου του. Πάντως δεν αποκλείεται να διατυπωθούν αντιρρήσεις, κυρίως για τη θέσπιση κριτηρίων που αφορούν την έκδοση των νέων αδειών. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην περίπτωση των φορτηγών και βυτιοφόρων Δ Χ.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Μεταφορών εμφανίζεται έτοιμο να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Εφόσον ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα ο διάλογος με την τρόικα, ο υπουργός Μεταφορών Μ. Βορίδης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί σε νέα διαβούλευση με τα κόμματα και τους αυτοκινητιστές από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει στα χέρια της η τρόικα, ο αριθμός των νέων αδειών ταξί που θα εκδοθούν θα προκύψει από τα αποτελέσματα μελέτης περιβαλλοντικών και συγκοινωνιακών επιπτώσεων. Στις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνεται και το κόστος της άδειας (θα αντιστοιχεί στο πραγματικό διοικητικό κόστος), όπως διαμηνύει το υπουργείο. Επιπλέον οι άδειες ταξί θα είναι μεταβιβάσιμες.