Καμία ένδειξη που να συνδέει τον χθεσινό σεισμό βορείως της Κρήτης με τους μικροσεισμούς που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στη Σαντορίνη, δεν έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες. Ο σεισμός που σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών είχε μέγεθος 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε σε βάθος 30 ή και περισσότερων χιλιομέτρων κάτω από τον πυθμένα, έγινε αισθητός τόσο στην Κρήτη και τη Σαντορίνη όσο και στα λοιπά νησιά των Κυκλάδων.

«Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, πρόκειται για καθαρά τεκτονικό σεισμό που προκλήθηκε από ρήγμα που βρίσκεται στη λεκάνη της Κρήτης, τη λεγόμενη οπισθοτάφρο», είπε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου.

«Αν δεχτούμε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν μεγαλύτερο από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, τότε μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι το μήκος του ρήγματος ενδεχομένως να ξεπερνά τα 6 χιλιόμετρα. Δεν αποκλείεται, οι απολήξεις του ρήγματος να είναι ορατές στον πυθμένα, για να υποστηριχτεί όμως κάτι τέτοιο απαιτείται περισσότερη έρευνα».

Αυτό το μεγάλο ρήγμα βρίσκεται στο βόρειο περιθώριο της κρητικής λεκάνης, περίπου στο μέσον της απόστασης μεταξύ Κρήτης – Σαντορίνης. Είναι μια περιοχή με ελλειπτικό σχήμα, η οποία βρίσκεται κάτω από το ηφαιστειακό (νησιωτικό) τόξο που αρχίζει από τα Μέθανα και καταλήγει στη Νίσυρο.

Η διεύθυνση που ακολουθεί το ρήγμα είναι παράλληλη προς την Κρήτη και ο πυθμένας, βαθιά μέσα στον οποίο διέρχεται, βρίσκεται 1.200 – 1.300 μέτρα κάτω την επιφάνεια της θάλασσας.

Τους τελευταίους δύο μήνες, ορισμένοι αξιόλογοι σεισμοί έχουν συμβεί σε αυτό το ρήγμα. Προς το παρόν, τα διαθέσιμα δεδομένα που είναι εις γνώσιν των ειδικών δεν οδηγούν σε κάποιο συσχετισμό με την εκδήλωση μικροσεισμών στην καλδέρα της Σαντορίνης.

Γεγονός είναι ότι τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι του νησιού έχουν ανησυχήσει από τις δονήσεις, που είναι περισσότερο συχνές από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Ορισμένοι επιστήμονες που μελετούν εδώ και χρόνια την καλδέρα του νησιού μαζί με ξένους ειδικούς τονίζουν ότι η Σαντορίνη, όπως όλοι γνωρίζουν, ουδέποτε έπαψε να είναι ενεργό ηφαίστειο και πως η προσοχή τους έχει επικεντρωθεί σε δύο γεωλογικές δομές που περισσότερο εξηγούν γιατί το ηφαίστειο είναι ενεργό, παρά προειδοποιούν ότι κάτι σοβαρό μπορεί να συμβεί στο άμεσο μέλλον.