Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζεται στο ΠΑΣΟΚ καθώς οι βουλευτές, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, μιλούν για έλλειμμα ηγεσίας και περιμένουν από τον Γιώργο Παπανδρέου να λάβει επειγόντως μέτρα που θα ανακόψουν τα διαλυτικά φαινόμενα.

Ο πρόεδρος του Κινήματος γνωρίζοντας την έκρυθμη κατάσταση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συγκαλεί σήμερα σύσκεψη με αντικείμενο την παρουσία του κόμματος στη Βουλή και στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα επακολουθήσουν, την ίδια ώρα που συνεργάτες του τον παροτρύνουν να «τιμωρήσει» τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τόσο για τις συνεχιζόμενες δηλώσεις του που εντείνουν τις αρρυθμίες όσο και για να αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ακυβέρνητο καράβι.

Ο υπουργός Ανάπτυξης αγνοώντας τις απειλές περί διαγραφής έριξε και χθες λάδι στη φωτιά λέγοντας ότι ψήφισε το Μνημόνιο «με το πιστόλι στον κρόταφο» γνωρίζοντας μόνο τις βασικές κατευθύνσεις του και όχι το συνολικό περιεχόμενο των 2.200 σελίδων του. Είπε μάλιστα στο Mega ότι «λογοδοτώ με πράξη και ευθύνη και δεν λιποτακτώ», για να επαναλάβει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα κάλεσε όποιον αμφισβητεί την προσωπική του πορεία να το καταθέσει, επισημαίνοντας ότι δεν τον αφορά η συζήτηση για πιθανή διαγραφή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι οργισμένος με τον υπουργό θεωρώντας ότι κυρίως με τις δηλώσεις του των τελευταίων ημερών ζημίωσε πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και εμμέσως ενθάρρυνε τις διαρροές στις ψηφοφορίες για το πολυνομοσχέδιο. Ωστόσο ακόμη δεν έχει κατασταλάξει στον τρόπο με τον οποίο θα τον αντιμετωπίσει. Μία από τις εισηγήσεις που δέχεται είναι να τον καλέσει προσωπικά και να του ζητήσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση γιατί με τη στάση του δεν βοηθά το κυβερνητικό έργο. Μία άλλη πρόταση – πιο δραστική – είναι να τον αποπέμψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Το θέμα πάντως θα συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη στη Βουλή, στην οποία έχουν κληθεί να πάρουν μέρος ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Εξαρχος, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Χρήστος Πρωτόπαπας και Πέτρος Ευθυμίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης καθώς και οι στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Κύκλοι του Γιώργου Παπανδρέου έλεγαν ότι «υπάρχει ρήξη εμπιστοσύνης» στις σχέσεις των δύο ανδρών, ενώ ο Πάνος Μπεγλίτης μίλησε για «σοβαρό πολιτικό πρόβλημα που πρέπει άμεσα να λυθεί και θα λυθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ».

Πάντως, η σημερινή σύσκεψη θεωρείται κρίσιμη για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα παραμονές της ψήφισης κρισιμότατων νομοσχεδίων βρίσκεται στα όριά της. Πολλοί βουλευτές μάλιστα έχουν αρχίσει να διατυπώνουν στις μεταξύ τους συζητήσεις προτάσεις ακόμη και ανατροπής του προέδρου καταλογίζοντάς του σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί το Κίνημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίστηκε για την επόμενη Πέμπτη με στόχο να πέσουν οι τόνοι και να μειωθούν οι αντιδράσεις και προς το πρόσωπό του. Πάντως ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η συνεδρίαση-«ορόσημο» και αν τελικώς δεν θα τεθεί από μερίδα βουλευτών θέμα άμεσης αλλαγής ηγεσίας.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε μια τέτοια προοπτική υπενθυμίζοντας ότι οι αποφάσεις για την ηγεσία ελήφθησαν στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν είναι «μετεωρολογικό δελτίο» για να αλλάζουν ανάλογα με το «βαρομετρικό» της καθημερινής συγκυρίας, όπως τόνισε μιλώντας στον Real FM.

Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φίλιππο Σαχινίδη, με τους οποίους θα συζητήσει τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για να εξυπηρετηθεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Πόλεμος δηλώσεων

«Το κόμμα είναι ακέφαλο», δήλωσε στον Σκάι ο Ανδρέας Λοβέρδος και ζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα να βρει τη συνοχή της ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών.

Επίσης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος επέκρινε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανάδειξη ηγεσίας λέγοντας στον Real ότι «οι πασοκικές περικοκλάδες μάς οδήγησαν εδώ. Είπαμε να γίνει η αλλαγή ηγεσίας ή πολύ νωρίς ή πολύ αργά, αλλά κάποιοι επέλεξαν τις προσωπικές τους προτεραιότητες από τις προτεραιότητες της χώρας» και αναφέρθηκε σε «προσωπικούς σχεδιασμούς διαφόρων δελφίνων που δημιούργησαν τον σημερινό ολισθηρό δρόμο για το ΠΑΣΟΚ».

Απαισιόδοξος για την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ ήταν και ο Χάρης Καστανίδης. «Η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση και εμείς στο ΠΑΣΟΚ χτενιζόμαστε…», είπε