Πάρτε σκληρά μέτρα τώρα ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να εγκρίνει το δάνειο στη χώρα ενώ παράλληλα κρατά σε ομηρεία και τη συμφωνία για το κούρεμα των ομολόγων, παρότι οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν σχεδόν κλείσει.

Οι απαιτήσεις της τρόικας, όπως διατυπώθηκαν στο «προμνημόνιο» που υπέβαλε στις 23 Ιανουαρίου (βλ. παραπλεύρως πίνακα), βάζουν το πιστόλι στον κρόταφο της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μια σειρά από επώδυνα μέτρα. Χωρίς την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου με απολύσεις, μείωση μισθών στις τράπεζες, αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και – κυρίως – μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα η τρόικα διαμήνυσε δεν θα αρχίσει καν η διαπραγμάτευση της σύμβασης των 130 δισ. ευρώ. Και χωρίς τη συμφωνία για τη σύμβαση δεν έχει νόημα και δεν μπορεί να υλοποιηθεί η συμφωνία για το κούρεμα με τις τράπεζες. Ουσιαστικά οι δυο διαπραγματεύσεις, για κούρεμα και Μνημόνιο, είναι αλληλοεξαρτώμενες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής άφησε χθες να εννοηθεί ότι τα μέτρα του «προμνημονίου» που υπέβαλε η τρόικα δεν είναι αδιαπραγμάτευτα, όταν είπε ότι η κυβέρνηση θα αντιταχθεί μεταξύ άλλων στην αναδρομική αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος διαμηνύει σε συνομιλητές του ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι μετοχές με τις οποίες θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να είναι κοινές, με ή χωρίς δικαίωμα ψήφου, και όχι προνομιούχες, όπως θέλει η τρόικα, προκειμένου να αποκλεισθεί η προοπτική κρατικοποίησης.

Αν όμως σε ορισμένα επιμέρους θέματα υπάρχει κάποιο περιθώριο διαπραγμάτευσης, στον κύριο κορμό του το νέο Μνημόνιο είναι δεδομένο.

Αντίθετα για το κούρεμα, για το οποίο ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν χθες το βράδυ συνάντηση με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), οι ενδείξεις έδειχναν θετικές. Χαρακτηριστικά ο επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε από το Νταβός όπου βρισκόταν ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά, πιθανότατα θα επιτευχθεί το Σαββατοκύριακο «και κατά προτίμηση ώς το τέλος Ιανουαρίου, όχι τον Φεβρουάριο». «Οι επόμενες τρεις μέρες είναι πολύ σημαντικές για την Ελλάδα» είπε. Αντίστοιχα, έλληνας αξιωματούχος εξέφραζε την εκτίμηση ότι η συμφωνία ίσως κλείσει την Κυριακή.

ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ. Ο Γιόζεφ Ακερμαν, επικεφαλής της Deutsche Bank, επιβεβαίωσε ότι οι πιστωτές είχαν υποβάλει πρόταση για κούρεμα των ομολόγων τους στο επίπεδο του 70% . «Εχουμε βάλει μια πολύ ελκυστική προσφορά στο τραπέζι» είπε. Το κούρεμα αυτό αντιστοιχεί σε επιτόκιο για τα νέα ομόλογα της τάξης του 3,7%. Πάντως, η συμφωνία για το κούρεμα θα «δέσει» μόνο αν οριστικοποιηθεί και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.