Μια ηλιόλουστη μέρα, που έκανε έναν περίπατο στην Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης, θαύμασε για μία ακόμη φορά την ατμόσφαιρα που της δίνουν τα μνημεία της, όλα αυτά τα μνημεία που αποκαλύπτουν τις διαδοχικές στρώσεις του παρελθόντος στα χώματά της, τους μάρτυρες εν τέλει ενός παρελθόντος που έχει τις ρίζες του σε τρεις αυτοκρατορίες. Και σκέφτηκε για μία ακόμη φορά ότι είναι κρίμα όλα αυτά να μένουν αναξιοποίητα και ότι κάτι θα ήθελε να κάνει.
Οι αναμνήσεις, άλλωστε, των παιδικών χρόνων στο Πανόραμα και η καθημερινή διαδρομή με το λεωφορείο της γραμμής για το σχολείο στο Κέντρο δεν είναι δυνατόν να ξεχαστούν.
Κατά μία μάλλον μαγική και λιγότερο διαβολική σύμπτωση, είδε ένα δημοσίευμα στον Τύπο. Η Θεσσαλονίκη θα γιόρταζε τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή της και ήθελε για τον σκοπό αυτό να φέρει πίσω τις Μαγεμένες της. Τις λεγόμενες και Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης, τις Incantadas για τους σεφαρδίτες, τα Είδωλα για τους χριστιανούς. Τους τέσσερις πεσσούς της ρωμαϊκής περιόδου, με τις ανάγλυφες μορφές των γυναικών που συνδέθηκαν με τον λαϊκό μύθο. Λαϊκό μύθο που έλεγε ότι ο Αλέξανδρος είχε έναν «παράνομο» έρωτα με μια βασίλισσα και ότι τα μάγια του απατημένου συζύγου έκαναν τη βασίλισσα και τις ακόλουθές της να μαρμαρώσουν.

Ο ΝΟΣΤΟΣ. Μόλις τα διάβασε αυτά η Ελενα Αμβροσιάδου, κάθε άλλο παρά μαρμάρωσε. Εμαθε ότι ο δήμος ούτως ή άλλως δεν θα έπαιρνε άδεια να επιστραφούν από το Λούβρο όπου φιλοξενούνται αλλά και ότι δεν θα μπορούσε καν να φτιάξει αντίγραφα, όπως ήταν η δεύτερη επιλογή του, αφού δεν διέθετε το αναγκαίο ποσό. Το Λούβρο θα έδινε την άδεια κατασκευής αντιγράφων στο συμβολικό τίμημα του ενός ευρώ, η δημιουργία όμως των αντιγράφων και των εκμαγείων θα κόστιζε κάπου 180.000 ευρώ.
Τα έδωσε λοιπόν τα χρήματα αυτά η όμορφη κυρία που έχει μόλις πατήσει τα πενήντα και έτσι οι Μαγεμένες, έστω τα αντίγραφά τους, θα εγκατασταθούν στη γενέτειρά της. Κρυφή της ελπίδα, να δημιουργήσει αργότερα ο δήμος, εκεί που θα τοποθετηθούν, ένα αρχαιολογικό πάρκο καθώς υπάρχουν μνημεία τόσο ρωμαϊκά όσο βυζαντινά και οθωμανικά.
Η Ελενα Αμβροσιάδου έχει άλλωστε κάνει πολλά «μαγικά». Aρχισε να ανεβαίνει δέκα δέκα τα σκαλιά της, φεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη στα 17 της χρόνια. Ξεκίνησε σπουδάζοντας Χημικός Μηχανικός στο Λιντς, μετά πήγε στο Imperial College του Λονδίνου. Και έπειτα μπήκε στην BP. Στα 27 της χρόνια είχε γίνει στέλεχος του πετρελαϊκού κολοσσού. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι κάτι τέτοιο θα της αρκούσε, έκανε ένα ακόμη άλμα. Αρχισε να ασχολείται με τον ριψοκίνδυνο κόσμο των hedge funds, των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων δηλαδή, φτιάχνοντας μάλιστα, το 1991, το δικό της hedge fund, το Ikos (από την ελληνική λέξη «οίκος»). Ετσι, έφθασε να διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των δύο δισ. δολαρίων και δημιούργησε μια προσωπική περιουσία που ξεπερνάει τα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ. Το Ikos ήταν πέρυσι, σύμφωνα με το Bloomberg, το τέταρτο αποδοτικότερο hedge fund.
Ζωή σαν παραμύθι δηλαδή. Τα βραβεία από τον κόσμο των χρηματοοικονομικών προϊόντων έπεφταν βροχή, όπως βροχή, θα έλεγε κανείς, έπεφταν και οι δικές της αγαθοεργίες: στήριξη της Absolute Return for Kids, οργάνωσης που βοηθάει παιδιά, στήριξη της ελληνικής ομάδας διάσωσης στην Αϊτή, που έσωσε παιδιά από τα χαλάσματα, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού, των ερευνητικών ιδρυμάτων Μαρία Κιουρί και Cancer Research. Αλλά και της ορχήστρας Oxford Philomusica Orchestra.
Λένε ότι στα παραμύθια, για να είναι ολοκληρωμένα, πρέπει παρ' όλ' αυτά να υπάρχει και δράκος. Αν υπάρχει δράκος στο δικό της παραμύθι, είναι ο γάμος της δυναμικής Θεσσαλονικιάς με τον συμφοιτητή της Μάρτιν Κάουαρντ, που εξελίχθηκε - πολύ αργότερα, βέβαια - σε εφιάλτη.
Ο Κάουαρντ εργάστηκε, ένα διάστημα, για την περίφημη Goldman Sachs. Μαζί όμως ίδρυσαν το Ikos, μαζί το έκαναν μεγάλη εταιρεία του χώρου. Ο Κάουαρντ συνέδραμε με τις γνώσεις του στη στατιστική, στο να δημιουργήσουν εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης των τιμών των επενδυτικών προϊόντων.
Σήμερα, οι αγωγές που έχουν υποβάλει ο ένας στον άλλο θέλουν και αυτές μαθηματικά μοντέλα - γράφτηκε πως ξεπερνούν τις σαράντα, και μάλιστα σε διάφορες χώρες του κόσμου, αφού σε διάφορες χώρες μετακινούνται, ως γνωστόν, και τα κεφάλαια. Η ίδια η Ελενα Αμβροσιάδου θεωρεί ότι η σχέση τους είχε διαρραγεί εδώ και επτά-οκτώ χρόνια, εκείνος πάλι τοποθετεί τη σύγκρουση στο 2008.
Ο Κάουαρντ βρισκόταν για σκι στις Αλπεις όταν η Ελενα απέλυσε την ομάδα με την οποία εργάζονταν και μετέφερε την έδρα της εταιρείας από τα Καϊμάν στην Κύπρο. Ενας άγριος πόλεμος ξέσπασε μεταξύ τους, αλλά και με άλλα μέλη της εταιρείας που βρέθηκαν εκτός παιχνιδιού. Η πλευρά του Κάουαρντ και των άλλων υποστήριζε ότι η Ελενα Αμβροσιάδου είχε γίνει και... Μάτα Χάρι, παρακολουθούσε δηλαδή τις κινήσεις τους με ντετέκτιβ ή και μέσω κοντινών τους ανθρώπων που υποτίθεται ότι πλήρωνε, όπως μια γκουβερνάντα.
Εκείνη, πάλι, καταμαρτυρούσε στην ομάδα του Κάουαρντ ότι προσπάθησαν να υποκλέψουν λογισμικό από την εταιρεία. Κέρδισε μάλιστα και σχετική δίκη στην Κύπρο στα τέλη του καλοκαιριού. Κακό τέλος για την κοινή ζωή ενός ζευγαριού που θεωρούνταν πρότυπο αλλά και σπάνιο είδος συμμαχίας στη ζούγκλα των χρηματιστηριακών κεφαλαίων.

ΤΟ «ΓΕΡΑΚΙ». Η Ελενα σπαταλά προφανώς πολλή ενέργεια σε αυτή τη διαμάχη, δεν φαίνεται όμως να χαλάει τη ζαχαρένια της. Το 2009 και ενώ η σύγκρουση αυτή βρισκόταν στο χειρότερό της σημείο, αγόρασε από έναν μεγαλοπαράγοντα της Σίλικον Βάλεϊ αυτό που πολύ θεωρούν το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο ιστιοπλοϊκό σκάφος του κόσμου: το «Γεράκι της Μάλτας», μήκους 88 μέτρων. Εδωσε γι' αυτό πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια το μέτρο! Κάτι λιγότερο από εκατό εκατομμύρια δολάρια!
Σήμερα κινείται μεταξύ Μονακό και Λονδίνου, έρχεται όμως και στα μέρη μας. Οπου κι αν βρίσκεται, άλλωστε, βγαίνει στα μέσα ενημέρωσης και προσπαθεί να στηρίξει τη χώρα στην κρίση που περνάει, λέγοντας ότι οι Ελληνες και εργατικοί είναι, και εμπορικό δαιμόνιο έχουν, και πως πρέπει να στηριχθούν. Οταν μιλάει σε ελληνικά μέσα, δεν παραλείπει να ζητήσει πάταξη της διαφθοράς. Και βλέπει την κρίση και σαν ευκαιρία για αλλαγές στις νοοτροπίες. Είναι προφανώς από εκείνους που, ανεξάρτητα από τη δική τους τεράστια επιτυχία, δεν έχουν εμπιστοσύνη σε μαγικές λύσεις. Ευτυχώς, η ίδια τουλάχιστον, έχει εμπιστοσύνη σε λύσεις... «μαγεμένες».
Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ