Την ανησυχία των κατοίκων της Σαντορίνης, όχι όμως και των επιστημόνων, προκάλεσε ο νέος σεισμός των 5,2 ρίχτερ, χθες τα ξημερώματα. Δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν ελαφρά ενώ προσπαθούσαν να βγουν από τα σπίτια τους όταν έγινε ο σεισμός.

«Το σημαντικό είναι ότι και ο χθεσινός σεισμός, με μέγεθος 5,2 βαθμών, ήταν επίσης επιφανειακός και για τον λόγο αυτό δεν παρατηρήθηκαν επιζήμιες επιπτώσεις», ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο δρ Γιώργος Δρακάτος, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Επισημαίνει ότι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στον ελλαδικό χώρο να εκδηλώνονται δύο σεισμοί αντίστοιχου μεγέθους σε μικρό χρονικό διάστημα. «Μάλιστα, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός ακόμη σεισμού με αντίστοιχα χαρακτηριστικά στην ίδια περιοχή. Δεν θα ήταν παράδοξο».

Ο χθεσινός σεισμός, που το επίκεντρό του ήταν 46 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαντορίνης, ξεπήδησε από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε – σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 ωρών – τον σεισμό με μέγεθος 5,3 βαθμών τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Το επίκεντρο και των δύο σεισμών βρίσκεται σχεδόν στο μέσο της απόστασης Κρήτης – Σαντορίνης και για τον λόγο αυτό έγιναν αισθητοί τόσο στην Κρήτη όσο και στα νησιά των Κυκλάδων, χωρίς όμως να προκληθούν ζημιές.

Η ίδια αυτή περιοχή είχε προκαλέσει ξανά μεγάλο σεισμό το 1935 ενώ τις δεκαετίες που ακολούθησαν δεν καταγράφηκαν αξιόλογα γεγονότα. Βρίσκεται στο βόρειο περιθώριο της κρητικής λεκάνης και το ρήγμα που προκάλεσε τους σεισμούς έχει ανάπτυξη παράλληλη με την Κρήτη.

Ωστόσο τα δύο αυτά γεγονότα ενέτειναν την ανησυχία σε κατοίκους της Σαντορίνης επειδή τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί δεκάδες μικροσεισμοί με μέγεθος μέχρι και λίγο μεγαλύτερο από 3 βαθμούς. Από την περασμένη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη καταγράφηκαν τουλάχιστον 40 σεισμικές δονήσεις στην καλδέρα.Για τους επιστήμονες που παρακολουθούν με μηχανήματα τη σεισμική δραστηριότητα στην καλδέρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συσχετίζουν τους δύο μεγάλους σεισμούς με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Ερευνες στη Νέα Καμένη. Πρόκειται λένε για δύο διαφορετικές γεωλογικές δομές που απέχουν αρκετή απόσταση μεταξύ τους και δεν φαίνεται να υπάρχει ίχνος αλληλεπίδρασης. Το ενδιαφέρον των ειδικών στη Σαντορίνη έχει εστιαστεί στη Νέα Καμένη, το νησάκι που βρίσκεται στο κέντρο της καλδέρας.

Οπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ένας από τους επιστήμονες που μελετά το ηφαίστειο, «υπάρχει ένας μαγματικός θάλαμος κάτω από τη Νέα Καμένη ο οποίος εντοπίστηκε πρόσφατα με τη χρήση GPS».

Ο θάλαμος αυτός έχει μάγμα αλλά κανείς δεν ξέρει σε τι ποσότητα. Βρίσκεται σε βάθος περίπου 4 χιλιομέτρων στον φλοιό και οι ειδικοί θέλουν να διαπιστώσουν αν τα τοιχώματα του θαλάμου έχουν υποστεί κάποια τροποποίηση, δηλαδή παραμόρφωση.

Σύμφωνα με άλλον επιστήμονα που μίλησε στα «ΝΕΑ», σε κοντινή απόσταση προς τη Νέα Καμένη υπάρχει ένα τεκτονικό ρήγμα, και αυτό βαθιά στον φλοιό, δηλαδή σε βάθος περίπου 6 χιλιομέτρων κάτω από τον πυθμένα.

«Ομως μέχρι στιγμής, και ενώ οι μελέτες που κάνουμε συνεχίζονται, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα σε αυτό το ρήγμα και τον μαγματικό θάλαμο. Αυτό για το οποίο είμαστε περισσότερο σίγουροι είναι ότι οι δύο αυτές δομές μοιάζει απίθανο να συνδέονται με τους σεισμούς των 5,3 και 5,2 ρίχτερ».

Από τις έρευνες που συνεχίζονται στην καλδέρα, οι ειδικοί ευελπιστούν να αποκτήσουν σαφέστερη εικόνα για τη συμπεριφορά του μαγματικού θαλάμου κάτω από τη Νέα Καμένη. Το νησάκι αυτό που δημιουργήθηκε το 1573 ταρακουνήθηκε αρκετές φορές στα χρόνια που ακολούθησαν. Τελευταία ήταν το 1938, το 1941 και το 1950.