Η τάση να αραιώνουν οι συμμετοχές είχε ήδη επισημανθεί και τον Απρίλιο του 2011 συνεστήθη Ομάδα Εργασίας, η οποία θα ασχοληθεί με τη μεταρρύθμιση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ακόμη και όσοι μετέχουν τακτικά δεν κρύβουν ότι έγινε ένας σύνδεσμος ετερόκλητων κομμάτων.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος του γερμανικού SPD Σίγκμαρ Γκάμπριελ έλεγε προ καιρού: «Η Σοσιαλιστική Διεθνής δεν αποτελεί εδώ και καιρό παράγοντα στη διεθνή πολιτική». Ο ίδιος ζήτησε να μην προσκαλούνται κόμματα που ξεκίνησαν κάποτε ως απελευθερωτικά κινήματα και κατέληξαν να συνδέονται με δικτατορίες. Στις αρχές του έτους η Μαρτίν Ομπρί δήλωσε: «Θα ζητήσουμε να γίνει ένας έλεγχος του συνόλου αυτών των κομμάτων, η πλειονότητα των οποίων δεν έρχεται πια στη Σοσιαλιστική Διεθνή, όμως παραμένουν εγγεγραμμένα».

Πλην του κόμματος Συνταγματικός Δημοκρατικός Συναγερμός του τυνήσιου δικτάτορα Μπεν Αλι που απομακρύνθηκε από τη Διεθνή όταν ανετράπη, καθώς και το κόμμα του Χόσνι Μουμπάρακ της Αιγύπτου που διεγράφη μετά την Αραβική Ανοιξη, προς διαγραφή είναι και το Λαϊκό Μέτωπο του καταζητούμενου από το Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου Λοράν Γκμπαγκμπό στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Αλλά ο μεγάλος σταρ των δραστηριοτήτων της Διεθνούς ήταν ο Μουαμάρ Καντάφι. Χωρίς ποτέ να διευκρινιστεί αν υπήρξε κανονικό μέλος της, δεδομένου ότι τύποις… δεν είχε κόμμα. Πάντως πολλοί ηγέτες και κόμματα της Διεθνούς είχαν αναπτύξει στενές σχέσεις με το καθεστώς του συνταγματάρχη και το ΠΑΣΟΚ ήταν ανάμεσα σε αυτά. Ο Γ. Παπανδρέου ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό στην Τρίπολη το καλοκαίρι του 2010 και δήλωσε ότι η συνάντηση, πλην της πολιτικής της πλευράς, είχε και ανθρώπινη διάσταση. Λίγο αργότερα θα βρεθεί πάλι στη σκηνή του Καντάφι στο περιθώριο των επαφών Ευρωπαϊκής Ενωσης – Λιβύης. Σε κάθε περίπτωση, στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι μάλλον ζημιά είχε παρά όφελος, όπως δείχνουν οι εξελίξεις. Παρ’ όλα αυτά ένα από τα πράγματα που έκανε στην Κόστα Ρίκα ήταν να φροντίσει για την τρίτη κατά σειρά εκλογή του στην ηγεσία της Διεθνούς – πάντα χωρίς αντίπαλο.