Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ αναλαμβάνει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Αεροδιαστημικής και Αμυντικής Βιομηχανίας (EADS), της εταιρείας στην οποία ανήκει, μεταξύ άλλων, η Airbus, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Η κίνηση αυτή γίνεται στα πλαίσια γενικότερης αναδιάρθρωσης του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου. Συγκεκριμένα, ο γερμανός επικεφαλής της Airbus Τομ Εντερς αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της EADS παίρνοντας τα ηνία από τον Γάλλο Λουί Γκαλουά. Επίσης, ο γάλλος μεγιστάνας των μίντια και μεγαλομέτοχος της EADS Αρνο Λαγκαρντέρ, γίνεται πρόεδρος του ομίλου – απελευθερώνοντας τη θέση του μέλους διοικητικού συμβουλίου που κατείχε για τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Στη θέση του επικεφαλής της Airbus αναμένεται να τοποθετηθεί ο Γάλλος Φαμπρίς Μπρεγκιέ.

Ισορροπίες. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ τοποθετείται στη θέση αυτή για να αποκατασταθούν οι ισορροπίες Γαλλίας και Γερμανίας στο διοικητικό συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι οι εθνικότητες των επικεφαλής των εταιρειών αυτών έχουν αποτελέσει συχνά αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου.

Γαλλία και Γερμανία ελέγχουν ουσιαστικά την EADS που είναι το καμάρι της αεροδιαστημικής βιομηχανίας της Ευρώπης.

Η Airbus το 2011 κατάφερε να εξασφαλίσει περισσότερες παραγγελίες για αεροσκάφη από τη μεγάλη της ανταγωνίστρια, την αμερικανική Boeing.

Η EADS απασχολεί περίπου 100.000 εργαζομένους. Ο όμιλος δημιουργήθηκε το 2000 μετά τη συγχώνευση εταιρειών γαλλικών, γερμανικών και ισπανικών συμφερόντων. Το γαλλικό Δημόσιο κατέχει το 15%, ο Λαγκαρντέρ κατέχει το 7,5% και η γερμανική Daimler το 22,5%.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να αγοράσει το 7,5% από την Daimler, προκαλώντας ωστόσο την αντίδραση του Εντερς ο οποίος θέλει μικρότερη συμμετοχή του Δημοσίου στην εταιρεία.