Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έκρυβαν τα λόγια του Μπαράκ Ομπάμα στην πολυσήμαντη ομιλία του.

Απευθύνθηκε εμμέσως πολλές φορές στους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου αλλά και στο φαβορί για το προεδρικό χρίσμα του αντίπαλου κόμματος, Μιτ Ρόμνεϊ. Για παράδειγμα, δεν υπήρχε πιο κατάλληλη στιγμή για να ανακοινώσει ο Ομπάμα τον λεγόμενο Κανόνα Μπάφετ για τη μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων – την ίδια ημέρα που ο πολυεκατομμυριούχος Ρόμνεϊ αποκάλυψε ότι φορολογείται με συντελεστή 14%, ενώ πολλοί υπάλληλοί του πληρώνουν φόρο έως και 30%.

Ο πρόεδρος δεν ανέφερε το όνομα του Ρόμνεϊ, αλλά το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο.

Το ίδιο σαφής για τους παριστάμενους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές και γερουσιαστές ήταν και η φράση του Δημοκρατικού προέδρου ότι θα αντιδράσει «σε κάθε κωλυσιεργία με δράση». Ενα εύληπτο μήνυμα ότι όσο οι αντίπαλοι προσπαθούν να μπλοκάρουν τις προτάσεις του εκείνος θα τους παρακάμπτει όποτε μπορεί και θα εκδίδει προεδρικά διατάγματα, όπως έκανε πρόσφατα με τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού για τους καταναλωτές και τον διορισμό τριών νέων μελών στην Υπηρεσία Εργασιακών Σχέσεων.

Σε ακόμα τρεις περιπτώσεις ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε, πίσω από τις γραμμές, τις προθέσεις του: ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης να διευρύνει τις έρευνες για τα επικίνδυνα στεγαστικά δάνεια που οδήγησαν στην κρίση, έδειξε ξεκάθαρα πως παρά τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών θα επιμείνει στην προώθηση μεταρρυθμίσεων για το μεταναστευτικό και τόνισε ότι δεν θα αλλάξει ρότα στο θέμα της «καθαρής ενέργειας» αγνοώντας τις διαφωνίες τους.