Στηρίξτε την κυβέρνηση, αλλιώς θα έχετε την ευθύνη για ό,τι συμβεί στη συνέχεια, θα προειδοποιήσει – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, την οποία συγκαλεί περί τα τέλη της εβδομάδας (πιθανότατα το Σάββατο) λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο κ. Παπαδήμος ο οποίος φέρεται εξαιρετικά προβληματισμένος από όσα συνέβησαν κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, θα υπογραμμίσει στους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ ότι η ευθύνη της συμπεριφοράς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους. Και θα αναζητήσει απάντηση στο ερώτημα, αν αυτά συμβαίνουν για ένα νομοσχέδιο-σκούπα, τι θα συμβεί αύριο που θα εισαχθεί στη Βουλή προς κύρωση η συμφωνία για το κούρεμα και το νέο Μνημόνιο που θα τη συνοδεύει.

Ο κ. Παπαδήμος φαίνεται πλέον να κλίνει υπέρ του ανασχηματισμού της κυβέρνησης και δεδομένου ότι τα σοβαρότερα εσωκυβερνητικά προβλήματα προέρχονται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να προχωρήσει στην αντικατάστασή τους.

Υποστηρίζεται μάλιστα ότι δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται απίθανη η αντικατάσταση των Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Α. Λοβέρδου. Ειδικά για τον κ. Χρυσοχοΐδη λέγεται ότι αυτό μπορεί να συμβεί και ύστερα από σχετικό… αίτημα του Γιώργου Παπανδρέου.

Ωστόσο, το μείζον θέμα παραμένει η στήριξη της κυβέρνησης από τα κόμματα που τη συγκροτούν. Δεν είναι τυχαίο ότι το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε χθες σαφές σχετικό μήνυμα προς τους βουλευτές και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καλώντας τους να επιδείξουν υπεύθυνη στάση. Η πρόσκληση αυτή εκτιμήθηκε και ήταν μια έμμεση καταγραφή του κλίματος δυσφορίας που προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου η στάση που επέδειξαν ορισμένοι από αυτούς κατά τις προχθεσινές ψηφοφορίες για το πολυνομοσχέδιο.

ΕΚΚΛΗΣΗ. «Η στιγμή επιβάλλει απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, γιατί είναι προφανές ότι τα όσα θα γίνουν τις επόμενες ημέρες θα επηρεάσουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε σχετικά σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής. Και επισήμανε με νόημα ότι η κυβέρνηση αναμένει, στα πολύ σημαντικά νομοσχέδια που θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα, να επιβεβαιωθεί η αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εκφράστηκε στις προγραμματικές δηλώσεις από τα τρία κόμματα, πλειοψηφία δηλαδή των 255 βουλευτών.

Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι συνεργάτες του Πρωθυπουργού υποστήριζαν παράλληλα πως «είναι θετικό που συνέβη ό,τι συνέβη με το πολυνομοσχέδιο, για να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η συνέχεια που είναι άκρως σοβαρή και σημαντική δεν επιτρέπει μικροκομματικά παιχνίδια και σχεδιασμούς».

Χθες επίσης ο κ. Καψής διέψευσε τη φημολογία περί σκέψεων παραίτησης του Πρωθυπουργού μετά τις διαρροές που καταγράφτηκαν στη Βουλή, τόνισε ότι το μόνο που έχει στο μυαλό του ο κ. Παπαδήμος είναι το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση, ζητώντας μάλιστα αυτή η στάση να μην παρεξηγείται από κανέναν.

Στις επίμονες ερωτήσεις για ποιο λόγο μπορεί να παρεξηγηθεί η στάση του κ. Παπαδήμου, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Το να παραιτηθεί κανείς είναι πάρα πολύ εύκολο. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή για όλο το πολιτικό σύστημα είναι να προχωρήσουμε. Και αν παραιτηθούμε, το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να φέρουμε την καταστροφή».