«Δεν υπάρχει χρεοκοπία χωρίς διάχυση. Είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας», σημειώνει.

Ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει ότι προκύπτει θέμα συμβολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε μια απομείωση του ελληνικού χρέους.

«Προκύπτει θέμα, αλλά δεν θα ήταν συνετό ο πρόεδρος του Eurogroup να καλέσει την ΕΚΤ να στρέψει την πολιτική της προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση», επισημαίνει ο κ. Γιούνκερ, την ώρα που το ΔΝΤ ωθεί τους δημόσιους πιστωτές να αποδεχθούν να μετάσχουν, αν είναι απαραίτητο, στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

«Η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Δεν αποδίδω ευθύνες στον Πρωθυπουργό Παπαδήμο. Παρατηρείται μια πραγματική κόπωση των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων που τις εμποδίζει να ακολουθήσουν το δρόμο των μεταρρυθμίσεων», σημειώνει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση προς τους Έλληνες «να μην κάνουν πίσω, να αποφασίσουν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες ποιες είναι οι προτεραιότητές τους και να μην θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική βοήθεια που θα λάβουν από την ΕΕ και το ΔΝΤ».


«Να βάλει πλάτη και η ΕΚΤ»

Αίσθηση προκαλεί - εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την προσεχή Δευτέρα - η έμμεση πλην σαφής έκκληση που απηύθυνε ο Γιούνκερ προς την ΕΚΤ να βοηθήσει ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς «δεν μπορούμε να τα ζητάμε όλα από τη Γερμανία». Ερωτηθείς αν πρέπει να βάλει η ΕΚΤ το χέρι στην τσέπη, απαντά ότι «υπάρχει αυτή η συζήτηση, αλλά δεν είναι πρέπον ο πρόεδρος του Eurogroup να ζητεί από την Ευρωτράπεζα να πράξει το ένα ή το άλλο». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «το γεγονός είναι ότι οι δημόσιοι πιστωτές διαδραματίζουν στην παρούσα κρίση ένα ρόλο μάλλον... ανεκδοτολογικό»!

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πέφτουν η μία μετά την άλλη εξ αιτίας των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζουν και της εν γένει αδυναμίας τους να αντιμετωπίσουν την κρίση, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «το πρόβλημα δεν είναι να προσφέρουν τα πολιτικά κόμματα εκλογικά δώρα στους ψηφοφόρους, αλλά να προσπαθήσουν να εξορθολογήσουν τους προϋπολογισμούς τους και να πάψουν να φορτώνουν με χρέη τις επόμενες γενιές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από