Η αδυναμία του ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος στο γυναικείο φύλο ήταν ανέκαθεν αγαπημένο θέμα για κουτσομπολιό στα ντίνερ πάρτι των γαλαζοαίματων. Κανείς ωστόσο δεν τολμούσε να προσάψει ερωτικές ατασθαλίες στον ισπανό βασιλιά, αφού σε αντίθεση με άλλους βασιλείς της Ευρώπης οι Βουρβόνοι της Ισπανίας είχαν πάντα τον τρόπο να μην αφήνουν να διαρρέουν τα εν οίκω τους. Μια βιογραφία της βασίλισσας Σοφίας, όμως, έρχεται να επιβεβαιώσει τις φήμες, δημιουργώντας για άλλη μία φορά – μετά το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς και υπεξαίρεσης, στο οποίο εμπλέκεται ο γαμπρός του Χουάν Κάρλος – αμηχανία στη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας.

Ο ισπανός βασιλιάς είναι ένας «αθεράπευτος γυναικάς», που τη δεκαετία του ’80 δεν δίστασε να φλερτάρει ακόμη και την πριγκίπισσα Νταϊάνα ενώ έκανε διακοπές με τον Κάρολο στη Μαγιόρκα, υποστηρίζει μεταξύ άλλων η ισπανίδα συγγραφέας Πιλάρ Εΐρε στο βιβλίο της «Η μοναξιά της βασίλισσας». Επίσης, διαθέτει μια μακρά λίστα με εξωσυζυγικές σχέσεις – ηθοποιοί, τραγουδίστριες, διακοσμήτριες, μεταφράστριες και άλλες κυρίες διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών -, γεγονός που έχει αναγκάσει τη σύζυγό του Σοφία να εγκαταλείψει τη συζυγική κλίνη τα τελευταία 35 χρόνια. Οσο για τα 74 χρόνια του, τονίζει η Εΐρε, κανένα πρόβλημα δεν δημιουργούν στην ερωτική του ζωή.

Το ρήγμα στις σχέσεις του βασιλικού ζεύγους, σύμφωνα με τη βιογράφο της Σοφίας, επήλθε το 1976, όταν σε φιλικό σπίτι στο Τολέδο η βασίλισσα βρέθηκε μπροστά σ’ ένα τρυφερό τετ α τετ του συζύγου της με την περίφημη τότε ισπανίδα σταρ του κινηματογράφου Σαρίτα Μοντιέλ. Μην μπορώντας να παρακάμψει το πρωτόκολλο, η Σοφία συνόδευσε την επομένη τον Χουάν Κάρλος σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Αμέσως μετά όμως εγκατέλειψε σε έξαλλη κατάσταση το παλάτι και μαζί με τα παιδιά πήγε να συναντήσει την εξόριστη στην Ινδία Φρειδερίκη. Τελικά πείστηκε να ακολουθήσει τη συμβουλή της μητέρας της και να μην εγκαταλείψει σύζυγο και θρόνο – «τι θέλεις; Να καταλήξεις στη Νότια Γαλλία, όπως τόσοι και τόσοι βασιλιάδες και βασίλισσες, και να πληρώνεσαι για να δίνεις ζωή στα πάρτι των νεόπλουτων;».