Ηταν 6 Ιουλίου 1998 λοιπόν όταν ο Φέντερερ, σε ηλικία 16 χρονών και 11 μηνών, αγωνίστηκε στο πρώτο επαγγελματικό παιχνίδι της καριέρας του, κόντρα στον Αργεντίνο Λούκας Αρνολντ Κερ, στα χωμάτινα γήπεδα που φιλοξενούσαν το τουρνουά της ελβετικής πόλης Γκστάαντ.

Ο Φέντερερ ηττήθηκε σε εκείνο το ματς, αλλά αυτό ελάχιστη σημασία έχει.

Από τότε το βιογραφικό του κατέγραψε 16 τουρνουά Γκραν Σλαμ και μια λαμπρή καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν για αρκετό χρόνο Νο 1 (237 συνεχείς εβδομάδες) στην παγκόσμια κατάταξη.

Στο χιλιοστό του παιχνίδι σε επαγγελματικό επίπεδο έναν Αργεντίνο, τον Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο (6-4, 6-3, 6-2), και προκρίθηκε στα ημιτελικά του ΟΠΕΝ της Αυστραλίας στη Μελβούρνη.

Κι εκεί θα αντιμετωπίσει τον μεγάλο αντίπαλο, τον Ράφα Ναδάλ, που απέκλεισε με 6-7, 7-6, 6-4, 6-3 τον Τόμας Μπέρτις.

Επιστροφή στον Φέντερερ: «Τόσα χρόνια γεμάτα με αγώνες, με τένις. Οπως και να ‘χει, είμαι ευτυχισμένος. Θυμάμαι αρκετά παιχνίδια μου πολύ καλά. Κάποια άλλα τα έχω ξεχάσει. Θα ήθελα να είχα χίλιες νίκες, αλλά είναι σημαντικό να έχω και χίλια παιχνίδια. Το συναίσθημα της νίκης σε αυτό το ματς είναι πολύ δυνατό. Ισως ύστερα από λίγους μήνες να έχω ξεχάσει το χιλιοστό παιχνίδι μου, όμως κάποιος θα μου το θυμίσει», είπε ο 30χρονος Ελβετός, ο οποίος έχει συνολικά 814 νίκες και 186 ήττες. Μάλιστα, έχει συμπληρώσει 232 νίκες σε τουρνουά Γκραν Σλαμ και αν κατακτήσει τον τίτλο στη Μελβούρνη, θα ξεπεράσει τον Τζίμι Κόνορς που έχει 233 νίκες.

Η εκτίμηση του Ναδάλ προς τον Φέντερερ είναι μεγάλη, παρότι πριν αρχίσει το ΟΠΕΝ της Αυστραλίας τού άσκησε κριτική για τη στάση του απέναλτι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες παίκτες.

«Η θέση στην παγκόσμια κατάταξη είναι σημαντική, όμως συζητάμε για έναν παίκτη που έχει 16 τίτλους σε Γκραν Σλαμ και εγώ έχω 10. Εχουμε βρεθεί αντίπαλοι σε πάρα πολλά παιχνίδια, κάποια ιδιαίτερα σημαντικά για την καριέρα μας. Πάντα τα παιχνίδια κόντρα στον Ρότζερ θα είναι κάτι ιδιαίτερο για το τένις, ακόμα κι αν βρεθούμε στο Νο 20 ή το 25», σχολίασε ο ισπανός τενίστας, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Φέντερερ για 27η φορά. Παντως, ένα ματς που θα μείνει αξέχαστο στους φίλους τού τένις είναι ο τελικός του Γουίμπλεντον το 2008, στον οποίο ο Ναδάλ νίκησε 6-4, 6-4, 6-7, 6-7, 9-7 σε 4 ώρες και 48 λεπτά και μάλιστα με διακοπές λόγω της βροχής!

n Η Καρολίν Βοζνιάκι από τη Δανία δέχτηκε προχτές την κριτική της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα (για το γεγονός ότι δεν αξίζει να είναι στο Νο 1) και χτες αποκλείστηκε στα προημιτελικά, αφού ηττήθηκε από την Κιμ Κλάιστερς με 6-3, 7-6. Στον άλλο προημιτελικό η Αζαρένκα (Λευκορωσία) νίκησε τη Ρανβτάνσκα (6-7, 6-0, 6-2).