Σε δίνη βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ μετά την ανταρσία δεκάδων βουλευτών στην ψηφοφορία άρθρων του πολυνομοσχεδίου, αλλά και τη δημόσια παραδοχή δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της Λούκας Κατσέλη, ότι δεν είχαν μελετήσει το Μνημόνιο.

n Πάντως, αν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα στη Βουλή, οι διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό για το κούρεμα φαίνεται να πηγαίνουν καλά. Την αισιοδοξία του μάλιστα ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα από την υπόθεση της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων εξέφρασε χθες ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει αίσιο τέλος «στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της άλλης».

– Ο εκπρόσωπος των ιδιωτών ομολογιούχων (IIF) Τσαρλς Νταλάρα κάλεσε τους Ευρωπαίους να συναινέσουν σύντομα για να επιτευχθεί συμφωνία, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κινδυνεύσει ολόκληρη η ευρωζώνη. Το νέο επεισόδιο στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης άρχισε στο Eurogroup όταν οι υπουργοί Οικονομικών απέρριψαν την προσφορά των ιδιωτών ομολογιούχων για ανταλλαγή υφιστάμενων ελληνικών κρατικών ομολόγων με νέα και μέσο επιτόκιο 4%, ζητώντας χαμηλότερο επιτόκιο.

– Πάντως, τη δυσκολότερη ημέρα της πέρασε χθες η κυβέρνηση Παπαδήμου καθώς στη Βουλή υπήρξε ανταρσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε ψηφοφορίες άρθρων του πολυνομοσχεδίου, που αφορούσαν κυρίως την απελευθέρωση των επαγγελμάτων του δικηγόρου και του φαρμακοποιού. Στη δεύτερη περίπτωση, το άρθρο δεν πέρασε και θα κατατεθεί σε νέο νομοσχέδιο. Μεγάλος σάλος προκλήθηκε και από τη δήλωση Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είπε ορθά κοφτά ότι «εκείνη την εποχή δεν διάβασα το Μνημόνιο γιατί είχα άλλα καθήκοντα». Η συνέχεια ήταν επεισοδιακή. Ακολούθησαν εκατοντάδες σχόλια στο Διαδίκτυο, ενώ βουλευτές ζητούσαν από το ΠΑΣΟΚ να αποδοκιμάσει δημόσια τα δύο κορυφαία στελέχη του.

– Και ενώ αυτά συνέβαιναν στην Αθήνα, ο Γιώργος Παπανδρέου από την Κόστα Ρίκα όπου βρίσκεται, ουσιαστικά προανήγγειλε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ζήτησε μάλιστα η εκλογή του προέδρου να γίνει με ανοιχτές διαδικασίες.

– Ψίχουλα ληξιπρόθεσμων οφειλών κατάφερε να εισπράξει το 2011 το υπουργείο Οικονομικών, παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και το φοροκυνηγητό, με την απειλή Αυτοφώρου αρχικά και με βροχή συλλήψεων στη συνέχεια. Το υπουργείο Οικονομικών έχοντας μια δεξαμενή ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπερβαίνει πια τα 42 δισ. ευρώ, δεν κατάφερε να εισπράξει ούτε ένα δισ. από τη συγκεκριμένη πηγή και το ταμείο στο τέλος του περασμένου έτους έγραψε το ποσό των 945.800.332 ευρώ. Τα αποτελέσματα κρίνονται απογοητευτικά από την τρόικα, στελέχη της οποίας – όπως αναγνωρίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών – αδυνατούν να κατανοήσουν πώς βεβαιωμένα χρέη τέτοιου μεγέθους δεν εισπράττονται.

– Πάντως, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που σχεδιάζεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ θα διώκονται για κακούργημα – σε αντικατάσταση των σημερινών διατάξεων από τις οποίες απορρέει ότι είτε κάποιος φορολογούμενος χρωστάει 10.000 ευρώ είτε ένα εκατ. ευρώ δεν μπορεί να διωχθεί παρά μόνο για πλημμέλημα, ενώ θα αλλάξουν και οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Παράλληλα ενεργοποιείται ακόμα μία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων με ελάχιστη μηνιαία δόση 100 ευρώ, εξόφληση σε διάστημα πέντε ετών και διαγραφή προσαυξήσεων έως και 100%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο επικεφαλής της ομάδας κρούσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ εκτίμησε πως 6-8 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών μπορεί να εισπραχθούν άμεσα. Αν η εκτίμηση αυτή γινόταν πράξη, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει μέτρα 7 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα για το διάστημα 2013-2015.

– Τον δρόμο για τη Δικαιοσύνη παίρνει η υπόθεση των ιδιωτικών εταιρειών που πωλούσαν ηλεκτρικό ρεύμα και φέσωσαν τη ΔΕΗ. Από το πόρισμα φαίνεται ότι η εταιρείες αυτές εισέπρατταν το τίμημα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τους 200.000 πελάτες τους και αντί να το αποδίδουν στη ΔΕΗ, τα χρήματα αυτά κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 120 εκατ. ευρώ και ήδη η Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει δεσμεύσει τους επίμαχους τραπεζικούς λογαριασμούς.

– Γιατρούς του ΕΣΥ θα «νοικιάσει» ο ΕΟΠΥΥ, το νέο ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο, ώστε να σπάσει το «καρτέλ» των γιατρών – ειδικά στην περιφέρεια – που αρνούνται να συμβληθούν με τον νέο φορέα. Παράλληλα, οι γιατροί του νέου φορέα θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και εντός του ΕΣΥ ώστε να καλυφθούν πιθανόν κενά σε συγκεκριμένες ειδικότητες και να εξαλειφθούν οι λίστες αναμονής.