Στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων για ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας, στην κατεύθυνση της απλοποίησής του και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητάς του για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια να δρομολογηθούν αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων με στόχο να διορθωθούν αδικίες με το τέλος ακινήτων, καθώς και στους συντελεστές του ΦΠΑ στην κατεύθυνση να τονωθεί η ζήτηση στην αγορά. 

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των ακινήτων, σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπουν τη θέσπιση ενός μόνο φόρου ακινήτων, ο οποίος θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων. 

Για τους συντελεστές του ΦΠΑ υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση του συντελεστή 23% και κατάργηση του συντελεστή 13%, με μεταφορά των τροφίμων και άλλων βασικών ειδών στον χαμηλό συντελεστή 6,5%.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις αυτές, η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ θα ενίσχυε την κατανάλωση με αποτέλεσμα να υπάρξουν επιπλέον έσοδα που θα μπορούσαν να καλύψουν τις απώλειες από το μέτρο. 

Βεβαίως, όπως τονίζεται από αρμόδιους παράγοντες, οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να έχουν και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, δεδομένου ότι η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί μία απο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα με την υπογραφή του μνημονίου. 

Σημειώνεται ότι μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι η καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, σε μια προσπάθεια αποτελεσματικότερου
προσδιορισμού του εισοδήματός τους και αύξησης των δημοσίων εσόδων από την πηγή αυτή.

Εξάλλου αναμένεται να καθιερωθεί το πλήρες Πόθεν Εσχες για όλες τις δαπάνες των φορολογουμένων, ενώ προωθούνται μέτρα που θα κάνουν αποτελεσματικότερη την είσπραξη του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών είναι και η καθιέρωση μηχανισμού είσπραξης του φόρου μέσω τραπεζών.

Στις προτεραιότητες που θέτει το υπουργείο Οικονομικών για το νέο φορολογικό σύστημα συμπεριλαμβάνεται η απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η οποία αναμένεται να συμβάλει στον περιορισμό των φαινομένων διαφθοράς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από