«Νόμος είναι το δίκιο των προέδρων».

Η παράφραση του συνθήματος από το εργατικό κίνημα αποδίδει πλήρως τους λόγους για τους οποίους καρατομήθηκε χθες ο αρχιδιαιτητής Κύρος Βασάρας. Τη θέση του πήρε ο (γνωστός λόγω και της αλήστου μνήμης ιστορίας με τον Νίκο Αλέφαντο) Γιώργος Δούρος.

Οι χθεσινές εξελίξεις δείχνουν ότι όσο υπήρχε ο «μπαμπούλας» των στημένων παιχνιδιών οι ΠΑΕ, η ΕΠΟ αλλά και η Σούπερ Λιγκ ήταν αρκετά προσεκτικές στις κινήσεις τους. Η ατιμωρησία όμως που ακολούθησε το σκάνδαλο του καλοκαιριού τις αφήνει ξανά ασύδοτες!

Ο Κύρος Βασάρας δεχόταν έντονη κριτική το τελευταίο διάστημα για τους ορισμούς διαιτητών στα παιχνίδια της Σούπερ Λιγκ. Από την ΕΠΟ αφήνεται να εννοηθεί ότι η διαιτησία του Κωνσταντινέα στο παιχνίδι Ξάνθη – Ολυμπιακός ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην καρατόμηση του πρώην διεθνούς ρέφερι.

Η επιλογή Βασάρα αποτελούσε διακαή πόθο του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Από το καλοκαίρι, όμως, όταν και τοποθετήθηκε στη θέση του αρχιδιαιτητή, άρχισε υπόγειος πόλεμος για τη γρήγορη εκπαραθύρωσή του από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας!

Μάλιστα, όπως λέγεται στους χώρους της διαιτησίας, ο Γιώργος Δούρος προσπάθησε από το περασμένο καλοκαίρι να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους Πειραιώτες. Σχέσεις που είχαν επιδεινωθεί μετά το ντέρμπι ΠΑΟ – Ολυμπιακός 2-2 την περίοδο 2003-2004, όταν ο τότε τεχνικός των Ερυθρολεύκων Νίκος Αλέφαντος κατηγορούσε τον κορίνθιο ρέφερι ότι του στέρησε το πρωτάθλημα.

Στον Ολυμπιακό αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις στον χώρο της διαιτησίας μάλλον αδιάφορα, αφού δεν ξέρουν και οι ίδιοι αν πρέπει να θεωρείται νίκη η αντικατάσταση του Βασάρα. Στον Παναθηναϊκό αυτό που τονίζεται είναι πως από τον περασμένο Σεπτέμβριο οι Πράσινοι βρέθηκαν απέναντι στον Βασάρα και τις επιλογές του. Και πιστεύουν ότι ο Δούρος δεν πρόκειται να είναι χειρότερος από τον προκάτοχό του.

Στην ΑΕΚ ανεπισήμως κομπάζουν ότι έβαλαν το λιθαράκι τους στο ξήλωμα του Βασάρα, οι άνθρωποι του Αρη αναφέρουν πως το λάθος (της τοποθέτησης του Βασάρα) διορθώθηκε με ένα ακόμη λάθος, ενώ στον ΠΑΟΚ αποφεύγουν τα σχόλια.

Ο τέως πλέον αρχιδιαιτητής συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς του ζήτησε να αποχωρήσει, κάτι που ο Βασάρας δεν αποδέχθηκε.

«Υπαγορεύονται βουλήσεις» ήταν το σχόλιο παράγοντα του ποδοσφαίρου, στην παρατήρηση ότι η απομάκρυνση του Βασάρα – τον οποίο ο Ολυμπιακός ήθελε – ήρθε λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις εκπροσώπων της πειραϊκής ΠΑΕ κατά της ΕΠΟ και της διαιτησίας με την επισήμανση ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα. «Δεν πρόκειται να χρεωθώ εγώ όλα τα λάθη των διαιτητών. Δεν σφυρίζω εγώ. Γι’ αυτό και δεν παραιτούμαι», ήταν η απάντηση του Βασάρα. Ο πρώην διεθνής διαιτητής πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ ότι καρατομήθηκε.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔ Γιώργος Σαρρής μιλώντας στο ραδιόφωνο του Sport FΜ χαρακτήρισε επιτακτική την αντικατάσταση του Βασάρα, ενώ πρόσθεσε πως ο αρχιδιαιτητής είχε αρκετές υποχρεώσεις σε UEFA και FIFA, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις εδώ υποχρεώσεις του.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ

Στο μεταξύ, το παιχνίδι Ξάνθη – Ολυμπιακός ίσως είναι το τελευταίο (για εφέτος) του Κωνσταντινέα στη Σούπερ Λιγκ. Ο ρέφερι ελέγχεται για το πέναλτι που αγνόησε υπέρ του Ολυμπιακού στις καθυστερήσεις, αλλά και για τη γενικότερη εικόνα του.

Επίσης, δύσκολα θα αποφύγουν την παραπομπή οι δύο βοηθοί στο παιχνίδι ΠΑΟ – Ατρόμητος, ΟΙ Σωτηρόπουλος και Γεωργιάδης, όπως επίσης και ο διαιτητής Στυλιάρας που δεν έδωσε πέναλτι υπέρ του ΠΑΣ στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης.