Το κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI) και το δεύτερο πακέτο βοήθειας της τρόικας προς την Ελλάδα αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο συζήτησης στο ανεπίσημο δείπνο που είχαν στο Βερολίνο η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Την ίδια ώρα κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το νέο σύμφωνο και την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Στα πλαίσια διαβουλεύσεων ενόψει του σημερινού Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, η Ανγκελα Μέρκελ θα παραθέσει σήμερα δείπνο στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ. Στο Βερολίνο θα παραμείνει σήμερα και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η γερμανίδα Καγκελάριος θα δει επίσης σήμερα τον Πρωθυπουργό του Βελγίου Ελιό ντι Ρούπο και την Πέμπτη θα συναντήσει στο Βερολίνο τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Την Τετάρτη επίσης θα ξεκινήσει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου αναμένεται να παρευρεθούν η Ανγκελα Μέρκελ, η Κριστίν Λαγκάρντ και άλλοι ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών και της ΕΕ.

Εκτός από το θέμα της Ελλάδας, οι χώρες της ΕΕ καλούνται τώρα να συζητήσουν την υιοθέτηση νέου, πιο αυστηρού δημοσιονομικού συμφώνου, σύμφωνα με προσχέδιο της συνθήκης.

Κατά το προσχέδιο αυτό που έφτασε στα χέρια διεθνών μέσων ενημέρωσης ενόψει του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), το οποίο θα πραγματοποιηθεί σήμερα, το νέο σύμφωνο προβλέπει μεταξύ άλλων την επιβολή αυτόματων κυρώσεων για όσες χώρες έχουν μεγάλο διαρθρωτικό έλλειμμα.

ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Επίσης με βάση το ίδιο προσχέδιο οι χώρες θα πρέπει να υιοθετήσουν στο Σύνταγμά τους πρόβλεψη ότι οι προϋπολογισμοί τους θα είναι ισοσκελισμένοι – πρακτικά, να μην έχουν ελλείμματα.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, σύμφωνα με το προσχέδιο, όσες χώρες υπογράψουν το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο θα πρέπει μέσα σε έναν χρόνο να έχουν υιοθετήσει στο Σύνταγμά τους διάταξη ότι το διαρθρωτικό έλλειμμα (το έλλειμμα εάν αφαιρεθεί η ύφεση) δεν πρέπει να ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ.

Στην περίπτωση που η υπέρβαση αυτή είναι μεγάλη, τότε θα επιβάλλονται αυτόματα κυρώσεις, σύμφωνα με το Bloomberg. Το ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να θέτει προθεσμίες για την επίτευξη αυτής της δημοσιονομικής σύγκλισης και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα στις χώρες που δεν περνούν αυτή τη διάταξη στο Σύνταγμά τους.

Το αρχικό προσχέδιο του νέου δημοσιονομικού συμφώνου προέβλεπε ότι οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να προσφεύγουν κατά άλλων χωρών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν πιστεύουν ότι μια χώρα δεν υιοθετεί με διάταξη στο Σύνταγμά της πρόβλεψη για μηδενισμό των ελλειμμάτων της. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα που δεν θα ξεπερνούν το 0,1% του ΑΕΠ της χώρας που κάνει την παράβαση.