Πρόωρες συντάξεις

Το κεφάλι τους ήσυχο μπορούν να έχουν οι αγρότες που δικαιούνται πρόωρη συνταξιοδότηση, καθώς ήδη έχουν προϋπολογιστεί τα απαιτούμενα κονδύλια και μάλιστα μέχρι το 2015. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στις 13-1-2012, την οποία υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, το κονδύλι για την πρόωρη συνταξιοδότηση αγροτών είναι 6.050.000 ευρώ για το 2013, άλλα τόσα για το 2014 και άλλα τόσα για το 2015. Η ακρίβεια της πρόβλεψης για τους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους γεωργούς και γεωργικούς εργάτες οδηγεί σε δύο σενάρια: είτε πλέον υπάρχει κράτος (που μετράει, προβλέπει κ.λπ.) είτε θα πουν «αυτά είναι τα λεφτά» κι όποιος προλάβει, πρόλαβε.

Φροντιστήρια

Θέλεις ν’ ανοίξεις φροντιστήριο; Να κάνεις ιδιαίτερα κατ’ οίκον ή να εργαστείς σε φροντιστήριο; Τα καλά νέα είναι ότι η διαδικασία απλοποιείται και τώρα πλέον όλα τα παραπάνω μπορείς να τα κάνεις υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση και τα δικαιολογητικά στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα γνωστά μας ΚΕΠ. Οπως φαίνεται από τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, είτε κάποιος θέλει ν’ ανοίξει φροντιστήριο μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης ως φυσικό πρόσωπο είτε θέλει να κάνει ιδιαίτερα κατ’ οίκον, θα πρέπει όχι μόνο να μην εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία και στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά ούτε ο/η σύζυγος ή συγγενικό πρόσωπο να δουλεύει στη δημόσια εκπαίδευση. Με άλλα λόγια αυτός που κάνει φροντιστήριο στο παιδί σας για να είναι νόμιμος δεν θα πρέπει να δουλεύει παράλληλα σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο.

Παραχώρηση

Η δουλειά που κάνει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι μοναδική. Από εκεί αποφοιτούν νέοι άνθρωποι που μετά έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν με έναν σύγχρονο και βιώσιμο τρόπο την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Οι μαθητές που τελειώνουν το λύκειο στη σχολή – η οποία παράγει νόστιμο γάλα, φρέσκα αυγά και τις πιο νόστιμες γαλοπούλες κάθε Χριστούγεννα σε περιορισμένη ποσότητα – είναι ξεχωριστοί. Γι’ αυτό ξεχωριστή είναι και η δωρεά των κτιριακών εγκαταστάσεων του κέντρου Δήμητρα για 25 χρόνια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε αυτά τα κτίρια θα δημιουργηθούν παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο, ενώ θα ενισχυθούν και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Ενισχύσεις

Το ποσό των 4.000.000 ευρώ θα δοθεί το 2012 για «επίδομα χρόνου υπηρεσίας» στους εργαζομένους στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ άλλα 700.000 ευρώ για «λοιπά γενικά επιδόματα».

Συντάξεις

Το ποσό των 77.000.000 ευρώ έχει εγκριθεί για την πληρωμή συντάξεων υπαλλήλων του ΟΣΕ (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος) το 2012. Αυτά όμως είναι «σεμνά» σε σύγκριση με το κονδύλι των 273.000.000 ευρώ που θα πληρωθούν σε συντάξεις δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων (ας θυμηθεί κανείς προ Καλλικράτη, κάθε ραχούλα και κοινότητα). Την ίδια στιγμή για χορηγία δημάρχων και προέδρων κοινοτήτων το 2012 θα δοθούν 56.000.000.

Λαθρεμπόριο

Με αυτόν τον διαγωνισμό τι θα γίνει βρε παιδιά; Το υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει έναν διαγωνισμό για παροχή υπηρεσίας με την οποία οι υπηρεσίες του θα παρακολουθούν τους πλόες των πλοίων εφοδιασμού/μεταφοράς πετρελαίου. Προφανής στόχος να περιοριστεί το λαθρεμπόριο στον χώρο. Προχθές, λοιπόν, τροποποιήθηκε η απόφαση συγκρότησης επιτροπής παραλαβής του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού. Στις 10 Νοεμβρίου συγκροτήθηκε η επιτροπή και στις 18 Νοεμβρίου 2011 έγινε αίτηση εξαίρεσης και μάλιστα του προέδρου τής ανωτέρω επιτροπής Παναγιώτη Λυμπερόπουλου του ΣΔΟΕ, λόγω φόρτου εργασίας του αντικειμένου του και συνταξιοδότησής εντός του 2012. Μα καλά, τελευταία στιγμή έμαθαν ότι ο άνθρωπος θα πάρει σύνταξη;

Τεντούρα

Κι επειδή πολύ σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες για το δημοφιλέστερο καρναβάλι της χώρας, η στήλη θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στην πόλη των Πατρών αναδημοσιεύοντας την απόφαση για τους όρους χρήσης της γεωγραφικής ένδειξης Τεντούρα. Κατ’ αρχήν το διάσημο ηδύποτο ή λικέρ πρέπει να παράγεται και να εμφιαλώνεται εξ ολοκλήρου σε επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Πατρέων, της δημοτικής ενότητας Φαρών του Δήμου Ερυμάνθου και της δημοτικής ενότητας Ωλενίας του Δήμου Κάτω Αχαΐας. Η Τεντούρα παράγεται με αρωμάτιση αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης, ύδατος ή υδροαλκοολικού μείγματος, η οποία γίνεται με εκχύλιση κανέλας και γαρίφαλου. Επιτρέπονται κι άλλα αρωματικά, αλλά πρέπει να υπερισχύουν η κανέλα και το γαρίφαλο. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι τουλάχιστον 18%, ενώ μπορεί να περιέχει και καραμελόχρωμα. Οταν η Τεντούρα έχει την ένδειξη «Πατρών», τότε το αλκοόλ ανεβαίνει σε τουλάχιστον 20%. Στην υγειά σας λοιπόν!