Στάση αναμονής τηρούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το θέμα που ανέκυψε με την αναπροσαρμογή του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, μετά το πόρισμα Πεπόνη για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Τις αρχικές εκρηκτικές αντιδράσεις της περασμένης Παρασκευής, τόσο της κυβερνητικής πλειοψηφίας που υπονόησε οργανωμένη παρέμβαση εις βάρος του ΠΑΣΟΚ όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζήτησε διερεύνηση σε βάθος, διαδέχτηκαν πιο ψύχραιμες φωνές που συστήνουν υπομονή μέχρις ότου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβιβάσει το πόρισμα στη Βουλή.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι στην παρούσα φάση η ανακίνηση τέτοιων θεμάτων όχι μόνο δυναμιτίζει το πολιτικό σκηνικό, αλλά θα είναι βλαπτική και ιδιαίτερα επιζήμια για το έργο της κυβέρνησης κυρίως σε περίπτωση που αναζητηθούν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων με συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών.

Ενδεικτική της έκπληξης που προκάλεσε το έγγραφο Πεπόνη είναι και η αντίδραση της τρόικας η οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εξέφρασε την απορία της σε κυβερνητικά στελέχη για το γεγονός ότι η εισαγγελία ανακινεί το θέμα της αναπροσαρμογής του ελλείμματος, καθώς ως γνωστόν υπήρξε συνεργασία της ΕΛΣΤΑΤ με τη Eurostat.

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου έλεγαν χθες πως το ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που η υπόθεση οδηγηθεί στα άκρα, είναι αποφασισμένο να συγκρουστεί μετωπικά. Παράλληλα και υπουργοί τόνισαν δημοσίως ότι κάποιοι επιχειρούν να καταστήσουν τον κ. Παπανδρέου όμηρο.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας σχολίασε (NET) ότι «κάποιοι επιδιώκουν να εξαφανίσουν τον Γ. Παπανδρέου από προσώπου γης», ενώ και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος (Mega) προέβλεψε ότι «θα γίνει μακελειό» αν κάποιοι επιχειρήσουν να προσβάλουν πολιτικά τον Γ. Παπανδρέου. Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής δήλωσε στην εφημερίδα «Ισοτιμία» ότι τα συμφέροντα θα έχουν πάντα τις δικές τους επιδιώξεις και θα στέκονται απέναντι σε κάθε πολιτικό ηγέτη όπως ο Παπανδρέου που δεν χαρίστηκε σε κανέναν.

Η πλειονότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι σε αυτή την συγκυρία είναι καταστροφικό να εγκλωβίζεται η πολιτική ζωή του τόπου σε τέτοια θέματα, που προκαλούν αντιπαραθέσεις. Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι θα ήταν σκόπιμο να αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες, ενδεχομένως με παραπομπή του θέματος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ, αν και συμφωνούν ότι «δεν πρέπει να παραδώσουμε τον Παπανδρέου στις ορέξεις ορισμένων», επισημαίνουν πως η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής ενδεχομένως να επηρέαζε και τις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Εννοούν δηλαδή ότι αν ο Γιώργος Παπανδρέου εγκλωβιστεί σε μια Εξεταστική, τότε θα ήταν δύσκολο να απομακρυνθεί από την ηγεσία του κόμματος.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η ΝΔ κατέβασε ταχύτητα σε σχέση με την αντίδραση της Παρασκευής, ενώ στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έλεγαν ότι «το κόμμα θα περιμένει τη διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή» προτού επανέλθει με ξεκάθαρη θέση.

Το δρόμο της Εξεταστικής έδειξε, ωστόσο, ο γραμματέας της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κώστας Τασούλας, στοχοποιώντας παράλληλα και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Αυτό το θέμα εμείς δεν θα το αφήσουμε δίχως να διερευνηθεί. Με αυτό που προέκυψε, αν ήμουν στη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου, για λόγους ευθιξίας θα έφευγα…», ανέφερε ο κ. Τασούλας (Βήμα 99,5).

Μετριοπαθέστερος εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος έκανε λόγο για «τεράστιες πολιτικές ευθύνες» στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τον χειρισμό της υπόθεσης του ελλείμματος και όλων όσα έγιναν από την ημέρα των εκλογών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλά δεν κρίνει σκόπιμο να κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία από τη Βουλή πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI.