Πιέσεις ασκούνται επίσης για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και για μεγαλύτερο «κούρεμα» του χρέους. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση απαντά με προσχέδιο συμφωνίας με τις τράπεζες για το PSI και τον Τσαρλς Νταλάρα να δηλώνει αισιόδοξος για την έκβαση.

Το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ και κυρίως η πορεία των διαπραγματεύσεων με το IIF για το «κούρεμα» του ελληνικού κρατικού χρέους θα τεθούν επί τάπητος στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).

Την ίδια ώρα, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Γερμανία πιέζουν ασφυκτικά τους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχθούν ένα (μέσο) επιτόκιο της τάξεως του 3% στα νέα ελληνικά ομόλογα, καθώς εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει υψηλότερα επιτόκια προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα αρχίσει στις Βρυξέλλες το απόγευμα, ενώ το βράδυ οι υπουργοί θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους των 10 χωρών της ΕΕ εκτός ευρωζώνης, με τους οποίους αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο οι συνομιλίες σε επίπεδο 27 χωρών-μελών της ΕΕ (Ecofin).

Προσχέδιο συμφωνίας

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο Eurogroup με προσχέδιο συμφωνίας με τις τράπεζες για το PSI, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την έγκριση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ.

Το κείμενο θα μελετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ωστόσο δεν προβλέπεται απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης, δεδομένου ότι οι δανειστές – υπό το φως των νέων στοιχείων για την ύφεση – ζητούν και νέα μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τα χρονοδιαγράμματα πλέον είναι ασφυκτικά, καθώς οι συνομιλίες για το PSI θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των επομένων ημερών, ώστε στις 30 Ιανουαρίου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να δώσει το «πράσινο φως».

Οι διαδικασίες για το νέο πακέτο στήριξης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στις 20 Μαρτίου ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ.

Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, πάντως, πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones Newswire υποστηρίζουν ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και για το λόγο αυτό υπάρχει η σκέψη για ένα δάνειο-γέφυρα έως ότου εγκριθεί το πακέτο των 130 δισ. ευρώ, προκειμένου η χώρα να αποπληρώσει το ομόλογο του Μαρτίου.

Ο Τσαρλς Νταλάρα

Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος δήλωσε χθες από το Παρίσι ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα.

«Τα βασικά κομμάτια έχουν μπει στο παζλ», είπε αλλά δεν «άνοιξε» τα χαρτιά του ούτε για το ύψος του επιτοκίου των νέων ομολόγων, ούτε για το χρόνο που μπορεί να απαιτηθεί για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας και αν μπορεί να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο στο Εurogroup.

Επέμεινε, ωστόσο, ότι η πρόταση που υπέβαλε ο ίδιος στην Αθήνα για λογαριασμό των ιδιωτών πιστωτών «ήταν η καλύτερη που μπορούσαμε», ενώ έκανε λόγο για «σταυροδρόμι» που, όπως είπε, είναι «ή εθελοντική αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία».