Tα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως η συζήτηση στο Eurogroup για το PSI και το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ήταν «ουσιαστική και εποικοδομητική».

Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν την επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που ετοίμασε η τρόικα ώστε να διασφαλιστεί ότι το 2020 το δημόσιο χρέος θα κινείται στην περιοχή του 120% του ΑΕΠ. Κρίσιμη παράμετρος από την άποψη αυτή είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά βεβαίως και το επιτόκιο των νέων ομολόγων.

Όπως ρητά προβλέπει η απόφαση της 26/10 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Eurogroup συνέδεσε το PSI με το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (ύψους 130 δισ. ευρώ που προστίθενται στα 110 δισ. ευρώ του αρχικού προγράμματος), το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την πορεία εφαρμογής και την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα.

Οι βασικές δεσμεύσεις, όπως έχει τονιστεί κατʼ επανάληψη στη Βουλή, θα τεθούν ως προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία για το PSI. Καθοριστικές είναι από την άποψη αυτή οι σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή Κυβέρνηση, όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο, αλλά και για την περίοδο μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της μετεκλογικής Κυβέρνησης.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Eυάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν έγκαιρα και δήλωσε: «Σε αυτό το PSI ενεργούμε πάντα σύμφωνα με τους θεσμικούς μας εταίρους. Έχουμε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τους ιδιώτες πιστωτές και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε εγκαίρως τη διαδικασία».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, δήλωσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα ολοκληρωθούν σύντομα και κατά προτίμηση στο τέλος της εβδομάδας».

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC έκανε λόγο για κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης και πρόσθεσε:

«Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα αφεθεί να φύγει από την ευρωζώνη, τότε η αγορά θα ρωτήσει ποιος είναι ο επόμενος και η ευρωζώνη θα διαλυθεί».

Λίγο πριν τις 8:00 το βράδυ η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, που συνοδεύει την Κριστίν Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες, τόνισε για ακόμη μια φορά πως το Ταμείο επιθυμεί να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών

Ρέν: Εντός της εβδομάδας θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το PSI

Την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις για το PSI θα ολοκληρωθούν «σύντομα, κατά προτίμηση εντός της εβδομάδας» εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν.

Ο κ. Ρεν είπε ότι κατά τη συνεδρίαση θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χορήγησης πρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κοινοτικός επίτροπος απέφυγε να απαντήσει, τονίζοντας ότι «έχουμε ήδη μια ισχυρή απόφαση και πάνω σε αυτήν εργαζόμαστε».

Γιάχερ: Θα πρέπει να αναμένουμε συμφωνία για το PSI

Την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται οριστικές αποφάσεις από το Eurogroup σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις Ντε Γιάχερ.

Ο κ. Ντε Γιάχερ τόνισε ότι «θα πρέπει να αναμένουμε τη σύναψη συμφωνίας για το PSI, ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να λαμβάνουν οι χώρες με προβλήματα οικονομική στήριξη».

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι περιμένει ενημέρωση από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για την πορεία των διαπραγματεύσεων επί του PSI.

Σχετικά με το PSI, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Γερμανία πιέζουν ασφυκτικά τους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχθούν ένα -μέσο- επιτόκιο της τάξεως του 3% στα νέα ελληνικά ομόλογα, καθώς εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει υψηλότερα επιτόκια προκειμένου το χρέος να γίνει βιώσιμο.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο Eurogroup με προσχέδιο συμφωνίας με τις τράπεζες για το PSI, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την έγκριση του νέου δανείου ύψους 130 δισ. ευρώ.

Το κείμενο θα μελετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ωστόσο δεν προβλέπεται απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης, δεδομένου ότι οι δανειστές -υπό το φως των νέων στοιχείων για την ύφεση- ζητούν και νέα μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι διαδικασίες για το νέο πακέτο στήριξης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο, καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει στις 20 Μαρτίου ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ.

«Θα ακούσουμε την έκθεση για τις διαπραγματεύσεις, θα δούμε πόσο έχουν προχωρήσει και οι υπουργοί θα πουν τι είναι αποδεκτό και τι όχι όσον αφορά την έκβαση των διαπραγματεύσεων», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του Eurogroup.

Μόλις οι υπουργοί Οικονομικών δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές, οι συζητήσεις για το PSI θα μπορούσαν να οριστικοποιηθούν και μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

«Εργαζόμαστε ώστε να έχουμε μια συμφωνία έτοιμη για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 30 Ιανουαρίου. Η πρόταση αναδιάρθρωσης πρέπει να γίνει μέσα στον Φεβρουάριο», είπε ο αξιωματούχος.

«Προφανώς και υπάρχει άμεση διασύνδεση μεταξύ του PSI και του επόμενου προγράμματος και αυτό στο οποίο θα επικεντρωθεί το Eurogroup είναι να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο πρόγραμμα», προσέθεσε.

«Οι υπουργοί θα εξετάσουν την πρόταση και θα πουν αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Αν οι αξιωματούχοι πουν όχι, τότε επιστρέφουν στο τράπεζι των συζητήσεων», δήλωσε τραπεζική πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, έκανε λόγο για κίνδυνο διάλυσης της ευρωζώνης και πρόσθεσε: «Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα αφεθεί να φύγει από την ευρωζώνη, τότε η αγορά θα ρωτήσει ποιος είναι ο επόμενος και η ευρωζώνη θα διαλυθεί».

Λίγο πριν τις 8:00 το βράδυ η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, που συνοδεύει την Κριστίν Λαγκάρντ στις Βρυξέλλες, τόνισε για ακόμη μια φορά πως το Ταμείο επιθυμεί να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών.

Μέρκελ: Αν καθυστερήσει το PSI, δεν έχει ούτε δάνειο-γέφυρα

Την Κυριακή υπήρξαν αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ ότι οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν στην Ελλάδα ένα δάνειο-γέφυρα, σε περίπτωση που καθυστερήσουν και άλλο οι διαπραγματεύσεις με το IIF και η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Μαρτίου.

Σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα (μαζί με τον βέλγο πρωθυπουργό που επισκέφθηκε το Βερολίνο), η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, αν καθυστερήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, κληθείσα να σχολιάσει την τοποθέτηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την αύξηση των πόρων των μηχανισμών διάσωσης, είπε ότι τώρα δεν είναι ο χρόνος για να συζητηθεί αυτό το θέμα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ το 120% του ΑΕΠ έως το 2020, προσθέτοντας ότι η δεύτερη δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη έως τον Μάρτιο, ενώ ο γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Μπαρουέν, είπε η συμφωνία για το PSI φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, προσθέτοντας ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι αποφασισμένες να στηρίξουν την Ελλάδα.

Περισσότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπορούν να καταλήξουν γρήγορα, εντός των αμέσως επόμενων ημερών, σε συμφωνία για την περικοπή του ελληνικού χρέους.