Η φωτεινή μπάλα που διέσχισε τον ουρανό της Βόρειας Ευρώπης στις 24 Δεκεμβρίου 2011 δεν ήταν ο Αϊ-Βασίλης που προσπαθούσε να μοιράσει τα δώρα, αλλά σκόνη από πύραυλο Σογιούζ, σύμφωνα με βέλγους ειδικούς.

«Η πύρινη σφαίρα που παρατηρήθηκε επάνω από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία ήταν το Σογιούζ κατά την τρίτη φάση επανόδου του στη Γη και αφού προηγουμένως είχε μεταφέρει έναν αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», ανακοινώθηκε από το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Βελγίου.

Νωρίτερα, επιστήμονες στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ραδιοαστρονομίας, που εδρεύει στο Μανχάιμ στη Νοτιοδυτική Γερμανία, είχαν δεχτεί πλήθος τηλεφωνημάτων από ανθρώπους που είδαν τη φωτεινή μπάλα και η πρώτη εξήγηση που έδωσαν ήταν ότι επρόκειτο για κάποιο μετεωρίτη.

Μερικές ημέρες αργότερα οι ειδικοί του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Βελγίου οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι η φωτεινή μπάλα ήταν ο πύραυλος Σογιούζ, όταν συνέδεσαν χρονικά την εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το Σογιούζ είχε εκτοξευτεί από το Κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζαχστάν. Το παράδοξο στην υπόθεση αυτή πάντως είναι ότι μία ημέρα προτού εμφανιστεί η φωτεινή μπάλα στον ουρανό ένας άλλος πύραυλος Σογιούζ είχε εκτοξευτεί μεταφέροντας στο Διάστημα έναν στρατιωτικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο.

Αυτός ο πύραυλος όμως δεν κατάφερε να φθάσει στον προορισμό του καθώς διαλύθηκε στο Νοβοσιμπίρσκ στην Κεντρική Σιβηρία. Ορισμένα τμήματα του πυραύλου βρέθηκαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χλμ. από το σημείο της πρόσκρουσης.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τοπικές Αρχές στο πρακτορείο Ιντερφάξ, ένα σφαιρικό τμήμα του πυραύλου διαμέτρου 50 εκατοστών έπεσε στη σκεπή σπιτιού.