Αν τα καύσιμα διαρρεύσουν «οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες», δήλωσε ο Σεμπαστιάνο Βενέρι, στέλεχος της ιταλικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Legambiente.

«Ένα κυβικό εκατοστό πετρελαίου μπορεί να μολύνει ένα κυβικό μέτρο θαλασσινού νερού, από το οποίο όλες οι μορφές ζωής εξαφανίζονται» επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι τα καύσιμα που χρησιμοποιούσε το Costa Concordia «είναι προϊόν χαμηλής ποιότητας με μεγάλη περιεκτικότητα σε πίσσα», η οποία είναι τοξική και δύσκολα απομακρύνεται από το νερό και τις ακτές.

«Η ανησυχία για το νησί του Τζίλιο είναι μεγάλη» συμφώνησε ο Άντζελο Μπάνφι, διευθυντής του Εθνικού Πάρκου του Αρχιπελάγους της Τοσκάνης, το οποίο καλύπτει 568 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας και 179 τετραγωνικά χιλιόμετρα ξηράς.

Το γιγάντιο κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia προσέκρουσε σε ύφαλο πολύ κοντά στις ακτές του Τζίλιο, ένα από τα επτά νησιά που περιλαμβάνει το θαλάσσιο πάρκο (α υπόλοιπα έξι είναι: Καπράϊα, Έλμπα, Τζιανούτρι, Γκοργκόνα, Μοντεκρίστο και Πιανόζα).

Τα βαθιά νερά γύρω από το Τζίλιο φιλοξενούν μεγάλους θηρευτές όπως οι τόνοι και τα μπαρακούντα, καθώς και μεγάλους πληθυσμούς καραβίδων, σμερνών, μαλακίων και καβουριών.

Το πάρκο περιλαμβάνει ακόμα μια περιοχή όπου αναπαράγονται αποδημητικά πτηνά και φιλοξενεί ενδημικά είδη μαλακίων, πεταλούδων και ερπετών.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, δελφίνια και φάλαινες φαίνονται από τις ακτές.

«Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι όλες οι τοξικές ουσίες (του πετρελαίου) είτε θα εισέρχονταν στην τροφική αλυσίδα μέσω των φυτών και των μικροοργανισμών, είτε θα παρέμεναν στην περιοχή για πολλά χρόνια, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις» σχολίασε ο Άντζελο Τζεντίλι της οργάνωσης Legambiente.

Την Παρασκευή, η επιχείρηση για τον εντοπισμό επιζώντων σταμάτησαν λόγω μετατόπισης του ναυαγίου, ενώ η επιχείρηση για την απάντληση των καυσίμων από τις 17 δεξαμενές του κρουαζιερόπλοιου δεν έχουν καν αρχίσει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από