Ηταν μια φορά ένα καινούργιο, πολυτελέστατο και ασφαλέστατο κρουαζιερόπλοιο. Τεράστιο, εξοπλισμένο με πισίνες, εστιατόρια, γυμναστήρια και αίθουσες χορού, υπέροχο, η αφρόκρεμα του στόλου των κρουαζιερόπλοιων, το καμάρι της βιομηχανίας. Υπέροχα ήταν όλα τα ταξίδια του, υπέροχο και το τελευταίο δείπνο, στη διάρκεια του οποίου ο ιταλός καπετάνιος ψιθύριζε γλυκόλογα στο αυτί μιας 25χρονης ξανθιάς μπαλαρίνας – που περιέργως δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των επιβατών – και έπινε στην υγεία και των δυο τους.

Στην υγεία ενός ιταλού καπετάνιου είχε πιει πριν από εβδομήντα σχεδόν χρόνια και ο διάσημος ισραηλινός ποιητής Νάταν Αλτερμαν: «Ο αέρας μαστίγωνε τη θάλασσα κι η θάλασσα μαστίγωνε το πλοίο, αλλά η αποστολή ολοκληρώθηκε. Πίνουμε στην υγειά σου, Καπετάνιε, και υψώνουμε τα ποτήρια μας. Θα συναντηθούμε ξανά σ’ αυτά τα νερά» (από το ποίημα «Μια απάντηση σ’ έναν ιταλό καπετάνιο», που γράφτηκε μετά το σπάσιμο του βρετανικού αποκλεισμού και την αποβίβαση 252 Εβραίων στη Ναχαρίγια το 1945). Με τον άλλο ιταλό καπετάνιο πάντως, τον Φραντσέσκο Σκετίνο, δεν θα ξανασυναντηθούμε μάλλον σε οποιαδήποτε νερά.

Η σχέση του «Costa Concordia» με το Ισραήλ δεν εξαντλείται σ’ αυτή την πρόποση. Οπως γράφει στη «Χααρέτζ» ένας από τους πιο γενναίους ισραηλινούς δημοσιογράφους, ο Γκιντεόν Λέβι, μέχρι τώρα συνέκριναν το Ισραήλ με τον «Τιτανικό», που κατευθυνόταν τυφλά προς τα παγόβουνα, χωρίς το πλήρωμα να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο. Από ‘δώ και μπρος θα το συγκρίνουν με το «Concordia». Γιατί μπορεί οι ηγέτες του να μη χρειάζεται να το σκάσουν για να σώσουν το τομάρι τους – όπως έκαναν ο Σκετίνο και ο υποπλοίαρχος Δημήτρης Χρηστίδης -, το σκάνε όμως καθημερινά από τις ευθύνες τους. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Εχούντ Μπαράκ θέλουν απλώς να επιβιώσουν, κι ας πάει στον διάβολο η χώρα. Το δικό τους «Concordia» κινδυνεύει να τσακιστεί στα βράχια εξαιτίας της αλαζονείας τους.

Οι ισραηλινοί πολίτες ακούνε κι αυτοί, όπως άκουγαν οι επιβάτες του «Concordia», ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Στο κάτω κάτω, η χώρα τους, όπως και το κρουαζιερόπλοιο, είναι η πιο προηγμένη και η καλύτερα εξοπλισμένη. Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός, όπως και ο ιταλός καπετάνιος, θέλει μάλιστα να δείξει και στα γύρω νησιά πόσο μεγάλο και δυνατό είναι το καράβι του, κι αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που επισπεύδεται η καταστροφή. Μέχρι τότε, πάντως, άρτος, θεάματα και έπαρση.

Οπως και ο Σκετίνο – σημειώνει ο ισραηλινός αρθρογράφος -, ο Νετανιάχου λέει ότι «συντονίζει», αλλά στην πραγματικότητα πίνει καφέ και δεν κάνει τίποτα. Η κατοχή συνεχίζεται, διπλωματική διαδικασία δεν υφίσταται και το μόνο που εξακολουθεί είναι οι μυστηριώδεις δολοφονίες ιρανών πυρηνικών επιστημόνων για να βλέπουν όλοι ποιος έχει το «πάνω χέρι». Ομως το πλοίο έχει γείρει, νερά μπαίνουν από παντού, αν οι επιβάτες δεν πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους το ναυάγιο δεν θα αποφευχθεί.