Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης θα κρίνει την τύχη του πρώην δημάρχου της πόλης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, καθώς και του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Μιχάλη Ζορπίδη. Ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης, που χειρίζεται την υπόθεση του σκανδάλου της υπεξαίρεσης 51,4 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου, ζήτησε να συλληφθούν και να προφυλακιστούν και οι δύο ως ύποπτοι τέλεσης και άλλων αξιόποινων πράξεων. Την τελική απόφαση θα λάβει τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών.

Ο πρώην δήμαρχος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι τα στοιχεία εις βάρος του είναι χαλκευμένα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στους λογαριασμούς του Β. Παπαγεωργόπουλου και των συγκατηγορουμένων του βρέθηκαν ποσά τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Ο Β. Παπαγεωργόπουλος, μάλιστα, υποστήριξε χθες ότι τον υπολογισμό για το ένα εκατομμύριο ευρώ που βρέθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς του και το οποίο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, τον έκανε ο διευθυντής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης του ΣΔΟΕ Χρήστος Παπαχατζής, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι ήταν μέλος εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο στο 90% των περιπτώσεων οι καταθέσεις είναι απλή μεταφορά ενός χρηματικού ποσού από μία τράπεζα σε άλλη, ωστόσο μετρήθηκαν ως νέες καταθέσεις. Το υπόλοιπο του ποσού, όπως είπε, είναι δικαιολογημένες καταθέσεις διαφόρων επώνυμων φορέων, μεταξύ των οποίων και ο ΟΠΑΔ, κάτι που θα μπορούσαν εύκολα οι ελεγκτικές Αρχές να διαπιστώσουν με απλή διασταύρωση των στοιχείων.

18 άτομα σε δίκη. Ο αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης, υποβάλλοντας την πρότασή του προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο, ζητά την παραπομπή συνολικά 18 ατόμων σε δίκη για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης 51,4 εκατ. ευρώ στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Στην ογκώδη πρόταση των συνολικά 1.200 σελίδων περιγράφεται αναλυτικά το κόλπο της υπεξαίρεσης των χρημάτων, καθώς και οι ευθύνες του δημάρχου και στενών συνεργατών του.

Εκτός από τους Παπαγεωργόπουλο και Ζορπίδη, βαριές ευθύνες καταλογίζονται μεταξύ άλλων στον ταμία Παναγιώτη Σαξώνη και τον τέως γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι, και επίσης στους πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών Αναστάσιο Γερογιάννη και Θόδωρο Αθανάσαρο.

Στην εισαγγελική πρόταση γίνεται ειδική αναφορά και στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά το ξέπλυμα χρήματος, κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι Σαξώνης, Παπαγεωργόπουλος, Λεμούσιας, Ζορπίδης και ο τότε διευθυντής της Ταμειακής Υπηρεσίας. Για το συγκεκριμένο αδίκημα, που αφορά ξεχωριστή δικογραφία, έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις από τον περασμένο Δεκέμβριο και η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης.