Η ιδέα του ανασχηματισμού δεν ενθουσιάζει τον Αντώνη Σαμαρά. Στην προχθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο, το ζήτημα έβαλε στο τραπέζι ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος χαρακτήρισε «χύμα και αναποτελεσματικό» το σημερινό κυβερνητικό σχήμα. Ο Γιώργος Παπανδρέου, από την πλευρά του, τόνισε ότι ήδη έχει «εξουσιοδοτήσει» τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε όσες αλλαγές προσώπων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ κρίνει σκόπιμες, αλλά ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ένα «εντάξει» μέσα από τα δόντια και πρόσθεσε ότι πρόκειται για θέμα που ανήκει στις αποκλειστικές αρμοδιότητες του Πρωθυπουργού.

Από τη Λεωφόρο Συγγρού, σπεύδουν ήδη να διαμηνύσουν ότι ναι μεν «δεν πέφτει λόγος» στη ΝΔ εάν ο Λουκάς Παπαδήμος επιθυμεί αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά ένας δομικός ανασχηματισμός «δεν είναι σκόπιμος» και δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτός αν συνδυάζεται με αλλαγή του πολιτικού πλαισίου που έχουν συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί – ως προς την αποστολή της κυβέρνησης συνεργασίας και τον χρόνο των εκλογών.

Είναι προφανές – όπως έλεγαν υψηλόβαθμα γαλάζια στελέχη – ότι η προοπτική ενός ανασχηματισμού βραχυκυκλώνει τη ΝΔ και στο στενό επιτελείο Σαμαρά αναζητούν τρόπους απεγκλωβισμού του κόμματος, σε περίπτωση κατά την οποία ο Πρωθυπουργός προχωρήσει σε αλλαγές θεωρώντας ότι άναψαν πράσινο φως οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι. Στο πλαίσιο αυτό, η Λεωφόρος Συγγρού εμφανίζεται να προκρίνει ένα «κούρεμα» στο κυβερνητικό σχήμα με την απομάκρυνση αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, ώστε να μειωθεί ο αριθμός της κυβερνητικής ομάδας, και όχι μετακινήσεις υπουργών, ιδίως στα κεντρικά υπουργεία.

Οι ίδιες πηγές παραδέχονται ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει με σοβαρές επιφυλάξεις έναν δομικό ανασχηματισμό για τρεις κυρίως λόγους:

1 Μια ευρύτατη αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα θα μπορούσε να παγώσει για κάποιες εβδομάδες την κυβερνητική λειτουργία καθώς οι νέοι υπουργοί θα χρειάζονταν χρόνο να ενημερωθούν για τα νέα καθήκοντά τους, ενώ αμέσως μετά η χώρα θα πρέπει να μπει σε προεκλογική τροχιά. «Με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, ριζικές αλλαγές δεν έχουν νόημα», αναφέρουν τα ίδια στελέχη. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, στο γαλάζιο στρατόπεδο ανησυχούν ότι ένας δομικός ανασχηματισμός θα μπορούσε να αποτελέσει το πολιτικό άλλοθι για να ζητηθεί η παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία με ανανεωμένο και ευέλικτο σχήμα θα μπορούσε, επιπλέον, να τονώσει και την εικόνα της στην κοινή γνώμη.

2Ενα νέο κυβερνητικό σχήμα με αλλαγές σε κρίσιμα υπουργεία, εκτιμούν στη Λεωφόρο Συγγρού ότι θα μπορούσε να βγάλει από το κάδρο της μνημονιακής πολιτικής κεντρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος, και να εγκλωβίσει ακόμη περισσότερο τη ΝΔ στον κύκλο «συγκυβέρνησης» και «συνυπεύθυνων», όπως λένε τα ίδια στελέχη, τα οποία θα προτιμούσαν η εικόνα της κυβέρνησης να μη δείχνει «λιγότερο ΠΑΣΟΚ».

3Μια απόφαση του Λουκά Παπαδήμου για μεγάλες ανατροπές στη σύνθεση της κυβέρνησης, ενδέχεται να συνοδευτεί και από πρόσκληση προς τη ΝΔ για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα με περισσότερα στελέχη της. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο απορρίπτεται κατηγορηματικά από στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, που προκαταβολικά δηλώνουν ότι η απόφαση του προέδρου του κόμματος να περιοριστεί η συμμετοχή στην κυβέρνηση σε έξι στελέχη, τα οποία δεν θα ανήκουν και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, «είναι οριστική και αμετάκλητη». Κατά τους ίδιους, μάλιστα, εάν μειωθεί ο αριθμός των αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, η ΝΔ θα επιδιώξει αναλογικά μείωση και της δικής της εκπροσώπησης.