Σε υπογραφή τεσσάρων μίνι Μνημονίων που θα ενοποιηθούν σε ένα κείμενο θα πρέπει να προβούν οι αρχηγοί των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου προκειμένου να διασφαλιστούν τα χρήματα που θα επιτρέψουν την ομαλή εφαρμογή του PSI. Σε κάθε περίπτωση, η αποκρυστάλλωση των βασικών όρων του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων μεταξύ πιστωτών και Δημοσίου δεν συνεπάγεται και το κλείσιμο της συμφωνίας, κάτι που αναμένεται να γίνει επισήμως στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιανουαρίου.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος προσθέτοντας πως οι διαπραγματεύσεις για τους τεχνικούς όρους του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων είναι τελικά το πιο απλό μέρος της διαδικασίας διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, προϋπόθεση για να υλοποιηθεί το PSI είναι να υπογραφούν από την Ελλάδα τέσσερις χωριστές Συμφωνίες Διευκόλυνσης Οικονομικής Ενίσχυσης (Financial Assistance Facility Agreement – FAFA) και τέσσερα αντίστοιχα μίνι Μνημόνια που θα περιλαμβάνουν όλα τα μέτρα που θα ζητήσει η τρόικα για το διάστημα μέχρι το 2015. Οι Συμφωνίες και τα Μνημόνια Κατανόησης (Memorandum of Undersstandung) αναμένεται να ενοποιηθούν σε ένα κείμενο – δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη – το οποίο θα πρέπει να υπογραφεί από τους Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά, Γ. Καρατζαφέρη, όπως ακριβώς συνέβη και με την επιστολή εκταμίευσης των 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ.Η πρώτη Συμφωνία Διευκόλυνσης Οικονομικής Ενίσχυσης θα αφορά τα 30 – 35 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάκτηση των ομολόγων στο πλαίσιο του PSI. Η δεύτερη θα αφορά τα 30 – 40 δισ. ευρώ που θα απαιτηθούν για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η τρίτη θα αφορά περίπου 30 δισ. ευρώ που θα δεσμευθούν προκειμένου να καλύψουν για μικρό χρονικό διάστημα τον μηδενισμό της αξίας των ομολόγων που έχουν παρασχεθεί ως εγγύηση (collaterals) στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε άλλες κεντρικές τράπεζες και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς (τα ενεχυρασμένα ομόλογα υπολογίζονται συνολικά σε 100 δισ. ευρώ). Η τέταρτη Συμφωνία θα αφορά τα ποσά που θα χρειαστεί η Ελλάδα για να αποπληρώσει τα κουρεμένα ομόλογα και να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012. Αυτά υπολογίζονται κοντά στα 30 δισ. ευρώ και πρέπει να αρχίσουν να εκταμιεύονται από τα τέλη Φεβρουαρίου, διάστημα κατά το οποίο τα ταμειακά διαθέσιμα θα έχουν σχεδόν εξατμιστεί.

Τα κείμενα αυτά θα δεσμεύσουν τη χώρα τουλάχιστον έως το 2015, ενώ δεν θα υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης μετά την υπογραφή και την κύρωσή τους από τη Βουλή.