Οσοι άκουσαν την περασμένη Κυριακή τον Γκίντο Βεστερβέλε να δηλώνει τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη του για τις θυσίες του έλληνα πολίτη ξαφνιάστηκαν. Η στροφή στη ρητορική του απεσταλμένου της Ανγκελα Μέρκελ ισοδυναμεί για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα με έμμεση αναγνώριση των επικοινωνιακών (τουλάχιστον) «φάουλ» της γερμανικής πλευράς απέναντι στην Ελλάδα. Το Βερολίνο επιχειρεί τώρα να εξευμενίσει την κοινή γνώμη και να αποκαταστήσει την εικόνα του στην Ελλάδα, επιστρατεύοντας και τα γερμανικά πολιτικά ινστιτούτα.
«Ευρώπη και Ελλάδα πάνε μαζί», επανέλαβε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Αθήνα. Σε μια αποστροφή του λόγου του ενώπιον γερμανών δημοσιογράφων, ο πρώην αντικαγκελάριος της Γερμανίας παραδέχτηκε ακόμη πως το Βερολίνο δεν πρέπει «να δίνει διαταγές». Η επίθεση φιλίας του Γκ. Βεστερβέλε, τουλάχιστον σε επίπεδο συμβολισμών, δεν ήταν τυχαία. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι πέρα από την ανταπόδοση στην επίσκεψη του έλληνα ομολόγου του Σταύρου Δήμα στο Βερολίνο, ο βασικός στόχος της επίσκεψης του γερμανού ΥΠΕΞ ήταν να δοθεί μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, να βολιδοσκοπήσει τον Αντώνη Σαμαρά και να... κλείσει το μάτι στην ελληνική κοινωνία.

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ξαφνικά στις μάλλον ψυχρές τα τελευταία χρόνια σχέσεις Αθήνας - Βερολίνου, το τελειωτικό χτύπημα στις οποίες ήταν η αιφνιδιαστική πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος; Το Βερολίνο φαίνεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, να έχει συνειδητοποιήσει ότι οι φραστικές υπερβολές από επίσημα χείλη, παρότι προορίζονταν για εσωτερικό γερμανικό ακροατήριο, προκάλεσαν τελικά μεγάλη ζημιά εκατέρωθεν. Από τη μια η γερμανική ηγεσία φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι με διαταγές δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη, η σκληρή ρητορική της Μέρκελ εναντίον της Ελλάδας προκάλεσε ζημιά και στην ίδια, αφού δίχασε την ήδη αρνητική για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα κοινή γνώμη στη Γερμανία.
Αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι ο μέσος Γερμανός γνωρίζει ελάχιστα για την Ελλάδα. Για παράδειγμα, μέχρι πρόσφατα, όταν δημοσιεύθηκε από το «Σπίγκελ» άρθρο σχετικό με «εκβιασμούς» για τα εξοπλιστικά στην Ελλάδα, αλλά και για τις προμήθειες για γερμανικά υποβρύχια, λίγοι γνώριζαν το θέμα. Την ίδια ώρα και τα ίδια τα γερμανικά κόμματα με ελάχιστες εξαιρέσεις προσώπων δεν έχουν πλήρη εικόνα των ελληνικών πολιτικών πραγμάτων και το βασικότερο δεν έχουν καλές επαφές, ιδιαίτερα με τη νεότερη γενιά πολιτικών.

ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ κενό φαίνεται πως έρχεται να καλύψει η επιστροφή στην Αθήνα των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων που εκπροσωπούν το σύνολο του γερμανικού πολιτικού φάσματος, με επίσημη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υφυπουργού Εργασίας, αρμοδίου για τη συνεργασία με την Ελλάδα Γιοακίμ Φούχτελ. Κατόπιν πολύχρονης απουσίας από την Αθήνα, η οποία διεκόπη περίπου μετά την πτώση της κυβέρνησης Σημίτη, τα ιδρύματα επανέρχονται σύμφωνα με πληροφορίες τον Απρίλιο. Υπενθυμίζεται ότι τα ιδρύματα είχαν παρουσία στην Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '90.
Ηδη οι άνθρωποι των δύο μεγαλύτερων ιδρυμάτων, του Κόνραντ Αντενάουερ, το οποίο είναι το επίσημο θινκ-τανκ των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του Φρίντριχ Εμπερτ, των Σοσιαλδημοκρατών (CDU), βρίσκονται σε συντονισμό μεταξύ τους, ενώ πραγματοποιούν επαφές στην Αθήνα και μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να έχουν εγκατασταθεί στην ελληνική πρωτεύουσα με γραφεία και προσωπικό.

ΣΤΟΧΟΣ, λένε γερμανικές πηγές, είναι ο ελληνογερμανικός διάλογος «σε ισότιμη βάση». Σε απλά ελληνικά, μια διακριτική παρουσία των «πρέσβεων» των γερμανικών κομμάτων στην Ελλάδα που επιδιώκει να φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες και να διασφαλίσει τα γερμανικά συμφέροντα στη μεταβατική αυτή περίοδο. Το Βερολίνο φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένο για τα σχόλια περί επαναφοράς του Τρίτου Ράιχ και των Ναζί που έχουν εμφανιστεί στον ελληνικό Τύπο, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι και η στάση των γερμανικών μέσων δεν ήταν καλύτερη. Γι' αυτό και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Ιδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ, θα δοθεί βαρύτητα στις επισκέψεις γερμανών δημοσιογράφων και βουλευτών στην Αθήνα. Το εν λόγω Ιδρυμα, το οποίο και στην παλαιότερη παρουσία του στην Ελλάδα δούλευε με συνδικαλιστές, αναμένεται να ανοίξει διάλογο για τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Φεβρουάριο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Βερολίνο. Οι αλλαγές στα εργασιακά που προωθούνται στην Ελλάδα δεν αφορούν τους Γερμανούς μόνο ως απτή απόδειξη των θυσιών που απαιτούνται για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας. Παρότι δε λέγεται δημοσίως, όπως έχει δείξει το παράδειγμα και άλλων χωρών με προβληματικές οικονομίες, η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως το πειραματόζωο της λεγόμενης εσωτερικής υποτίμησης, που μπορεί να αποτελέσει μοντέλο εφαρμογής και σε άλλες χώρες.