Το Μνημόνιο όχι μόνο δεν βοήθησε, αντιθέτως επιδείνωσε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε μια από τις σπάνιες παρεμβάσεις του που αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις αναφορικά με τους χειρισμούς που έγιναν για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Χρησιμοποιώντας τη φράση «ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος», ο Κώστας Σημίτης για πρώτη φορά σε δημόσια ομιλία του, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο, αναμένεται να διατυπώσει την άποψη ότι ο τρόπος που λειτούργησε, με βάση τη συνταγή της τρόικας, το Μνημόνιο δεν κινούνταν στη σωστή κατεύθυνση.

Στην παρέμβασή του ο πρώην πρωθυπουργός θα αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η κρίση και θα τονίσει χαρακτηριστικά: «Η συμφωνία μεταξύ της ΟΝΕ και της Ελλάδας για την πολιτική που οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να της χορηγηθεί το σύνολο των δόσεων του συμφωνηθέντος δανείου, γνωστή ως Μνημόνιο, συντάχθηκε χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική προετοιμασία και λειτούργησε με τρόπο που επιδείνωσε την κατάσταση. Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις».

Παράλληλα ο Κώστας Σημίτης θα ασκήσει οξύτατη κριτική στις ισχυρές χώρες της ΕΕ με την επισήμανση ότι «η ΟΝΕ δεν είναι μια παρέα προηγμένων χωρών που έχουν κοινά συμφέροντα αντίθετα προς εκείνα των χωρών που υστερούν», αλλά ένα εξελικτικό στάδιο της Ενωσης ώστε να διευκολυνθεί η οικονομική συνεργασία των μελών της και να επιτευχθεί βαθμιαία σύγκλιση των οικονομιών. «Είναι κοινό σχέδιο προόδου» αναμένεται να τονίσει, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι από την Ευρωπαϊκή Ενωση απουσιάζει η αίσθηση της αλληλεγγύης: «Η αλληλεγγύη είναι ένας όρος που δεν είναι αρεστός σε ορισμένες χώρες της Ενωσης. Θεωρούν ότι υποδηλώνει μια υποχρέωση συμπαράστασης προς τους άλλους που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Ομως τα πράγματα επιβάλλουν την αμοιβαία σύμπραξη και συμπαράσταση», θα αναφέρει φωτογραφίζοντας πρωτίστως τη Γερμανία και την τακτική της Ανγκελα Μέρκελ.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι ο κύριος ομιλητής – με θέμα «Ελλάδα, quo vadis;» – σε συνέδριο που διοργανώνουν τη Δευτέρα το Ιδρυμα Heinrich Boll και το Freie Universitat του Βερολίνου. Συνομιλητής του θα είναι ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.