Α’ Αθηνών

Οι παλιοί και οι δύο νέες είσοδοι

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τους δημοσκόπους καταγράφεται στην Α’ Αθήνας όπου ούτως ή άλλως τις τελευταίες δεκαετίες κυριαρχεί η Νέα Δημοκρατία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της καταβαράθρωσης στην Β’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών, μία πιο «λαϊκή» περιφέρεια που αποτελεί βαρόμετρο για τις εκλογικές επιδόσεις του κινήματος και ανέκαθεν θεωρούνταν «κάστρο» της δημοκρατικής παράταξης.

«Οι πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση και την δημοσιονομική προσαρμογή συγκροτούν την λεγόμενη μεσοαστική τάξη» λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν στην διάθεσή τους ευρήματα τα οποία φανερώνουν ότι οι μεγαλύτερες απώλειες του κινήματος σημειώνονται στις μεγάλες πόλεις και όχι στην περιφέρεια.

Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ κερδίζοντας με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων το 2009 τη Νέα Δημοκρατία κατάφερε να εκλέξει στη «συντηρητική» Α’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών οκτώ βουλευτές (35,2%). Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, σε αυτή την περιφέρεια το ΠΑΣΟΚ μετά βίας μπορεί να εκλέξει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση τρεις ή τέσσερις βουλευτές. «Αρα, θα γίνει η σφαγή των κορυφαίων», είναι η εκτίμηση κεντρικού στελέχους που βλέπει μεγάλα ονόματα να μένουν εκτός Βουλής.

Ο δρόμος για τη Βουλή μέσω της Α’ Αθηνών γίνεται πιο δύσβατος εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που εμφανίζουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να επιλέγει την Α’ Αθηνών μετακομίζοντας από την Περιφέρεια Αττικής, την οποία είχε επιλέξει το 2009. Σε αυτή την περίπτωση, λένε όσοι διαβάζουν αριθμούς, θα δοθεί άγρια μάχη μεταξύ των κορυφαίων για μία έδρα, χωρίς να αποκλείονται μεγάλες εκπλήξεις.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα αν συνυπολογίσει κανείς ότι στην Α’ Αθηνών κατεβαίνει αυτή τη φορά η Φώφη Γεννηματά (έχει το ρεκόρ δημοτικότητας στο ΠΑΣΟΚ), ενώ όπως όλα δείχνουν την εν λόγω περιφέρεια θα επιλέξει και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Για την πρώτη τριάδα ή, στην καλύτερη περίπτωση, τετράδα ο αγώνας θα δοθεί μεταξύ των Αννας Διαμαντοπούλου, Κώστα Σκανδαλίδη, Χρήστου Παπουτσή, Φώφης Γεννηματά, Παύλου Γερουλάνου και Νάσου Αλευρά. Από εκεί και πέρα, το χάος…

Αττική

«Κλειδιά» Γιώργος και Πάγκαλος

Στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ φαινομενικά ορισμένοι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι σχετικά εύκολα μπορούν να εκλεγούν, η περιοχή εμφανίζει κάποιες ιδιαιτερότητες που καθιστούν μη προβλέψιμο το εκλογικό τοπίο. Θεωρητικά μία έδρα «αδειάζει» αν τελικώς ο Γ. Παπανδρέου μετακομίσει σε άλλη περιφέρεια. Ωστόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κουβαλούν ακόμη επάνω τους τα φορτία της Κερατέας και άλλων υποβαθμισμένων περιοχών. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος να μην επιλέξει να είναι υποψήφιος.

Είναι μια απόφαση στην οποία ακόμη δεν έχει καταλήξει. Μία από τις έδρες του Κινήματος θα διεκδικήσουν η Εύη Χριστοφιλοπούλου και οι Ντίνος Βρεττός και Παντελής Ασπραδάκης, όμως στην εν λόγω περιφέρεια αναμένεται να δοκιμάσει την τύχη του και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Το ΠΑΣΟΚ το 2009 εξέλεξε έξι βουλευτές με ποσοστό 43,12%. Τώρα εκτιμάται ότι θα εκλέξει μόνο τρεις.

Πειραιάς

Μάχη επιβίωσης

Πιο δύσκολη παρουσιάζεται η κατάσταση στην Α’ και Β’ Πειραιώς. Σήμερα στην Α’ το ΠΑΣΟΚ έχει δύο βουλευτές και όλα δείχνουν ότι οι έδρες θα περιοριστούν σε μία.

Η μάχη της επιβίωσης θα δοθεί ανάμεσα στους Δημήτρη Καρύδη και Μανόλη Μπεντενιώτη, ή ενδεχομένως σ’ ένα στέλεχος που στηρίζει Βενιζέλο και σ’ ένα προεδρικό στέλεχος. Ομοίως, σφαγή θα γίνει και στη Β’ Πειραιώς με την αναμέτρηση να διεξάγεται ανάμεσα σε δύο προεδρικούς (Διαμαντίδης, Νιώτης) και σ’ έναν βενιζελικό (Λιντζέρης).

Β’ Αθηνών

Οι μισοί μένουν εκτός

Μεγάλη ανησυχία εκφράζουν και οι υποψήφιοι της Β’ Αθηνών, όπου είναι άγνωστο πόσες έδρες θα μπορέσει να καταλάβει το μεγαλύτερο κόμμα της κυβέρνησης Παπαδήμου – 20 έδρες συγκέντρωσε το ΠΑΣΟΚ το 2009 (40,23%). «Οι πιο λαϊκές περιοχές της Αθήνας υπέστησαν το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα», λένε παράγοντες του Κινήματος που γνωρίζουν ότι οι ψηφοφόροι της Β’ Αθηνών θα τιμωρήσουν το κόμμα και για έναν επιπρόσθετο λόγο, «την απώλεια της ιδεολογικής ταυτότητας και της κοινωνικής ευαισθησίας».

Οι εκτιμήσεις για τη Β’ Αθηνών δίνουν στο ΠΑΣΟΚ πρόβλεψη για κατάκτηση περίπου 8 ή, στην καλύτερη περίπτωση, 9 εδρών. Ποιοι κορυφαίοι όμως θα πλασαριστούν στις πρώτες θέσεις; Η μάχη αναμένεται να δοθεί ανάμεσα στους «μνημονιακούς ή μεταρρυθμιστές» και στους «αντιμνημονιακούς ή πιο συντηρητικούς» πολιτικούς αυτής της περιφέρειας, η οποία κάποτε αποτελούσε φιλέτο για το ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου, τη μάχη για την… πρωτοκαθεδρία θα δώσουν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης (θα πολιτευτεί στη Β’ Αθηνών), αλλά και η Λούκα Κατσέλη και η Βάσω Παπανδρέου που από διαφορετική σκοπιά η καθεμιά πολέμησαν βασικές επιλογές του Μνημονίου. Επίσης, άγνωστο παραμένει αν θα επικρατήσουν υποψήφιοι βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά σήμερα ασκούν κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (Πρωτόπαπας, Ευθυμίου) όπως και άλλοι που άσκησαν κριτική στις επιλογές της διετούς διακυβέρνησης, αλλά συντάσσονται αναφανδόν με τον Γ. Παπανδρέου (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου). Ενδιαφέρον έχει βέβαια πώς θα πλασαριστεί και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ήταν και είναι υπουργός, αλλά άσκησε κριτική και στη διακυβέρνηση και στον Γ. Παπανδρέου.

Α’ Θεσσαλονίκης

Η χρυσή τετράδα

Πρόβλημα εκλογιμότητας αντιμετωπίζουν όμως και κορυφαία στελέχη της Α’ Θεσσαλονίκης η οποία το 2009 έβγαλε επτά πράσινους βουλευτές (39,1%). Σήμερα οι εκτιμήσεις λένε ότι μετά βίας το ΠΑΣΟΚ μπορεί να στείλει στο Κοινοβούλιο τέσσερις βουλευτές. Επομένως η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στους Βαγγέλη Βενιζέλο, Χάρη Καστανίδη, Γιάννη Μαγκριώτη, Χρύσα Αράπογλου και Σπύρο Βούγια.