Το φαβορί της κούρσας Μιτ Ρόμνει, είχε αρχικά ανακηρυχθεί νικητής στις κάλπες της πολιτείας.

Ο συντηρητικός κυβερνήτης του Τέξας Ρικ Πέρι πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα την αποχώρησή του από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αργότερα την Πέμπτη από τη Νότια Καρολίνα.

Πληροφορίες θέλουν τον κυβερνήτη να στηρίζει για το χρίσμα τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νιουτ Γκίνγκριτς, οι «μετοχές» του οποίου το τελευταίο διάστημα ανεβαίνουν.

Μπαίνοντας στην κούρσα για το χρίσμα τον περασμένο Αύγουστο, ο Ρικ Πέρι ήλθε πρόσκαιρα στην κορυφή, ωστόσο μία σειρά από γκάφες και κακές εμφανίσεις στα προεκλογικά ντιμπέιτ τον κράτησαν πίσω. Στην Αϊόβα ήλθε πέμπτος και στο Νιου Χαμσάιρ ήταν απών..

Η αποχώρηση του Ρικ Πέρι αφήνει τρεις συντηρητικούς υποψηφίους να παλεύουν για το χρίσμα κόντρα στον Μιτ Ρόμνεϊ: Νιουτ Γκρίνγκριτς, Ρικ Σαντόρουμ και Ρον Πολ. Η επόμενη κρίσιμη αναμέτρηση για τους Ρεπουμπλικανούς είναι το Σάββατο στη Νότια Καρολίνα.

Και μπορεί ο Μιτ Ρόμνεϊ να προβάλλει ως φαβορί, όμως σήμερα ήλθε μία δυσάρεστη έκπληξη με την τελική καταμέτρηση των ψήφων από τις προκριματικές εκλογές της 3ης Ιανουαρίου στην Αΐόβα που έδωσε τελικά τη νίκη στον πρώην γερουσιαστή Ρικ Σαντόρουμ με διαφορά 34 ψήφων.

Ο Σαντόρουμ συγκέντρωσε 29.839 ψήφους έναντι 29.805 του Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος είχε ανακηρυχθεί αρχικά νικητής με οκτώ ψήφους διαφορά.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν, δε, μία ανοδική τάση του Νιουτ Γκρίνγκις, ο οποίος και θα υποστηριχθεί στην εκστρατεία του από τον Ρικ Πέρι.