Σύμφωνα με τους «New York Times», ορισμένα hedge funds, που έχουν θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει, πάντως, ότι υπάρχει αισιοδοξία στις αγορές για συμφωνία Παπαδήμου-Νταλάρα, γεγονός που αποτυπώνεται στην άνοδο των τιμών των μετοχών σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η συνάντηση Παπαδήμου-Νταλάρα αργά το απόγευμα της Τετάρτης, με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, έπειτα από τη διακοπή των συζητήσεων την περασμένη Παρασκευή, διήρκεσε δύο και πλέον ώρες και αφού ολοκληρώθηκε δεν έγιναν δηλώσεις, ούτε υπήρξαν σχόλια.

Ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Νew York Times», τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι «ιδιώτες θα πρέπει να παραδεχθούν ότι θα χάσουν από αυτή τη διαδικασία» - μήνυμα που διακινήθηκε και από τον προσωπικό λογαριασμό του Λουκά Παπαδήμου στο twitter.
 
Στην ίδια συνέντευξη, ο Πρωθυπουργός ανέφερε, όταν ρωτήθηκε σχετικώς, πως στην περίπτωση που οι ομολογιούχοι δεν συμφωνήσουν, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης (CACS).  

Βενιζέλος: Μέχρι τη Δευτέρα οι επίσημες ανακοινώσεις για το PSI

 Την ανάγκη επίτευξης σημαντικής προόδου στις συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές για την ανταλλαγή ελληνικού χρέους (PSI) μέχρι τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή.

«Να σας πω την αλήθεια μέχρι αύριο το μεσημέρι πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο PSI για το οποίο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα έχει σήμερα νέες συζητήσεις με τον εκπρόσωπο των ιδιωτών πιστωτών Τσάρλς Νταλάρα.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι μέχρι τη Δευτέρα, που θα προσέλθει στο Eurogroup, θα πρέπει να έχουν επισημοποιηθεί πολλά.

Με μηνύσεις απειλούν τα hedge funds

Ορισμένα hedge funds, που έχουν θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους εφαρμόζοντας αναδρομικά τις ρήτρες συλλογικής δράσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times».

Αυτό το ενδεχόμενο εξετάζεται από τη στιγμή που κατέστη σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα υποχρεώνει όλους τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο «κούρεμα», ενώ παράλληλα -όπως εκτιμάται- θα εξαιρεί τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ, ύψους 45-50 δισ. ευρώ περίπου.

Σε συσκέψεις που πραγματοποιούν hedge funds με δικηγόρους επισημαίνεται ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα θα αλλάξει τους όρους στα ομόλογα της ώστε να δώσει λιγότερα χρήματα στους κατόχους τους, θα παραβιάζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και συνεπώς τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.

Σύσκεψη Παπαδήμου-πολιτικών αρχηγών

Το μεσημέρι, ο κ. Παπαδήμος συναντά τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά ολοκληρώνοντας τον κύκλο των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός θα ηγηθεί σύσκεψης με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ανοικτό αφήνουν στη ΝΔ το ενδεχόμενο να προσέλθει ο κ.Σαμαράς στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, υπό τον κ. Παπαδήμο, σήμερα το απόγευμα, εφόσον το ζητήσει ο Πρωθυπουργός.
 
«Οι θέσεις μας είναι γνωστές, εμείς πηγαίνουμε στη συνάντηση για να ακούσουμε τι έχει να μας πει και να μας προτείνει ο Πρωθυπουργός» έλεγε στέλεχος του ηγετικού επιτελείου του κόμματος.

Η ΝΔ θεωρεί αποφασιστικής σημασίας την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων,
προκειμένου να μειωθεί το δανειακό βάρος της χώρας και να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

Θεωρεί όμως ότι γύρω από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, γίνεται τεράστιο παιχνίδι.

Ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και ότι μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές. 

Παράλληλα, η ΝΔ παραμένει στις θέσεις της για τα επιμέρους ζητήματα, όπως οι επικουρικές συντάξεις και οι περικοπές στον ιδιωτικό τομέα.  

Χθες, ο κ. Παπαδήμος συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζήτησαν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις εξελίξεις στις χώρες της Ευρωζώνης και τις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Στο επίκεντρο τέθηκε η πορεία του PSI. Ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε αναλυτικά τον κ.Παπανδρέου για τις κρίσιμες συζητήσεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να καταστήσουν τα άλλα δυο κόμματα ξεκάθαρη την στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση, καθώς παρατηρούνται αρρυθμίες.
 
Η πορεία των διαπραγματεύσεων για το PSI και το νέο δανειακό πρόγραμμα, καθώς και οι πολιτικές εξελίξεις που αυτές προσδιορίζουν, απασχόλησαν και τη συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη.

Ο κ. Παπαδήμος συγκάλεσε ενδιαμέσως ευρεία σύσκεψη με εννέα υπουργούς - τους κ.κ. Βενιζέλο, Γιαννίτση, Αβραμόπουλο, Χρυσοχοίδη, Βορίδη, Κουτρουμάνη, Παπαϊωάννου, Ρέππα και Καψή - με αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στην Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι στα κρίσιμα νομοσχέδια που άπτονται της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και αποτελούν υποχρέωση της χώρας, δεν χωρούν παλινωδίες και δεύτερες σκέψεις, αλλά χρειάζεται η ενεργός στήριξη και των τριών κομμάτων.

Ακολουθήστε τα ΝΕΑ στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στα ΝΕΑ