Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν κάνει την ύστατη προσπάθεια για να αποφύγει το δικαστήριο με την κατηγορία της διαφθοράς. Οι δικηγόροι του θα προσπαθήσουν σήμερα και αύριο να πείσουν τον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ Γεχούντα Βαϊνστάιν να μην ασκήσει δίωξη εις βάρος του πελάτη τους.

Τον Απρίλιο ο Βαϊνστάιν είχε ανακοινώσει πως διέθετε αρκετά στοιχεία εις βάρος του 53χρονου Λίμπερμαν για να απαγγείλει κατηγορίες για απάτη, κατάχρηση εμπιστοσύνης, ξέπλυμα χρημάτων και παρενόχληση μάρτυρα. Ωστόσο η απόφαση αυτή ήταν προκαταρκτική: προτού ληφθεί η τελική απόφαση, ο υπουργός δικαιούται να αναπτύξει τις θέσεις του στη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας. Χθες όμως έγινε γνωστό πως στις δύο ακροαματικές συνεδριάσεις, οι οποίες δεν θα είναι ανοικτές για τα μέσα ενημέρωσης, δεν θα παραστεί ο ίδιος ο υπουργός και αρχηγός του υπερεθνικιστικού κόμματος Ισραήλ Μπεϊτενού (Ισραήλ, το σπίτι μας) αλλά οι δικηγόροι του. Η τελική απόφαση υπέρ ή κατά της απαγγελίας κατηγοριών θα ανακοινωθεί σε μερικές εβδομάδες. Νομικοί εμπειρογνώμονες έλεγαν χθες στο Γερμανικό Πρακτορείο πως η πιθανότητα να μην απαγγελθούν καθόλου κατηγορίες υπάρχει μεν, αλλά είναι «ελάχιστη». Λιγότερο απίθανο είναι το ενδεχόμενο ορισμένες από τις κατηγορίες να απαλειφθούν ή να μετριαστούν.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κατηγορητηρίου που είχε δημοσιοποιηθεί τον Απρίλιο, το διάστημα από το 2001 έως το 2008, ενώ δηλαδή ο Λίμπερμαν ήταν βουλευτής και υπουργός, είχε μεταβιβάσει εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες-βιτρίνα που είχε υπό τον έλεγχό του. Οταν είχε εκλεγεί βουλευτής, το 1999, είχε ζητήσει συμβουλές από τον δικηγόρο του για το πώς θα μπορούσε να συνεχίσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του, παρότι αυτό απαγορεύεται στους δημόσιους λειτουργούς. Επίσης, στο πλαίσιο μιας «συστηματικής και εσκεμμένης απάτης», σύμφωνα πάντα με το σχέδιο του κατηγορητηρίου, ο Λίμπερμαν αγόρασε και ίδρυσε εταιρείες-βιτρίνα στο Ισραήλ, την Κύπρο και τις Παρθένες Νήσους, τις οποίες φρόντισε να μην καταχωρίσει στο δικό του όνομα. Μία από αυτές μάλιστα την καταχώρισε στο όνομα της κόρης του αμέσως μόλις αυτή ενηλικιώθηκε. Ο Λίμπερμαν φέρεται ότι διοχέτευσε εκατομμύρια δολάρια στις εν λόγω εταιρείες χωρίς να έχουν παρασχεθεί από αυτές υπηρεσίες ή για υπηρεσίες άσχετες με τις δηλωμένες δραστηριότητές τους.

Ο Λίμπερμαν γεννήθηκε στον Μόλδοβα όταν η χώρα ανήκε στην πρώην ΕΣΣΔ, μετανάστευσε το 1978 στο Ισραήλ και ίδρυσε το υπερεθνικιστικό και ακροδεξιό κόμμα του το 1999. Επιμένει πως είναι αθώος και πως ενεργεί «πάντα σύμφωνα με το ννόμο». Στο παρελθόν έχει δηλώσει πως, αν απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του, θα παραιτηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών. Αν αποχωρήσει από την κυβέρνηση και το κόμμα του, που είναι ο μεγαλύτερος κυβερνητικός εταίρος του Πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο τελευταίος θα πρέπει να βρει άλλους συμμάχους ή να επισπεύσει τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο του 2013.