Πρόταση για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία έκανε ο Eμίρης του Κατάρ, με δηλώσεις του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς μέχρι στιγμής τόσο οι αραβικές χώρες όσο και οι περισσότερες δυτικές απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην ερώτηση δημοσιογράφου του δικτύου CBS αν υποστηρίζει την επέμβαση των αραβικών χωρών στη Συρία, ο Χαμάντ μπιν Καλίφα Αλ Τάνι απάντησε: «Προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία θα πρέπει να στείλουμε στρατιώτες».

Ο Eμίρης, η χώρα του οποίου πρωτοστάτησε στην περσινή αεροπορική καμπάνια του ΝΑΤΟ στη Λιβύη η οποία οδήγησε στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, είναι ο πρώτος άραβας ηγέτης που προτείνει εισβολή στη Συρία όπου οι διαδηλωτές ζητούν από τον Πρόεδρο Ασαντ να παραιτηθεί. Ο Πρωθυπουργός του Κατάρ είναι ο επικεφαλής της επιτροπής του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία και έχει δηλώσει ότι οι δολοφονίες διαδηλωτών δεν έχουν σταματήσει παρά την παρουσία αράβων επιθεωρητών του Συνδέσμου. Πάντως, εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη πρόταση από κάποια χώρα για αποστολή αράβων στρατιωτών στη Συρία και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα συζητήσουν την επόμενη Κυριακή τα ευρήματα των παρατηρητών που είχαν σταλεί στη Συρία. Εκτός από την απροθυμία των αραβικών κρατών για μια τέτοια επικίνδυνη αποστολή, υπάρχει και ο προβληματισμός των δυτικών κρατών για μια παρέμβαση ανάλογη με εκείνη στη Λιβύη. Μέχρι στιγμής μόνο η γαλλική κυβέρνηση έχει τονίσει την ανάγκη δημιουργίας ζωνών για την προστασία των σύρων αμάχων. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ τόνισε ότι οι δυτικές χώρες δεν σχεδιάζουν στρατιωτική επέμβαση ούτε στη Συρία για να σταματήσει η αιματοχυσία εκεί ούτε στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. «Δεν έχουμε εξετάσει το ενδεχόμενο ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Συρία, όπως συνέβη στη Λιβύη» δήλωσε ο Χέιγκ μιλώντας στο Sky News.

Στη Βηρυτό, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν με δήλωσή του κάλεσε τον Ασαντ να βάλει τέλος στη βία. «Σήμερα, λέω πάλι τον Πρόεδρο της Συρίας: Σταματήστε τη βία, σταματήστε να σκοτώνετε τον λαό σας. Ο δρόμος της καταπίεσης είναι αδιέξοδος» τόνισε μιλώντας σε συνέδριο στον Λίβανο με θέμα τη δημοκρατική μετάβαση στον αραβικό κόσμο.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ. Καθώς όμως η κρίση στη Συρία βαθαίνει, πληθαίνουν οι καταγγελίες για φρικτά εγκλήματα, κυρίως κατά παιδιών. Ο 29χρονος Χασάν Αλ Χακίμ περιέγραψε στους «Sunday Times» πως στις φυλακές όπου κρατείτο υπεβλήθη σε βασανιστήρια, ενώ δίπλα του μπορούσε να ακούσει τις κραυγές γυναικών και μικρών παιδιών. Δήλωσε μάλιστα ότι συνάντησε τον πατέρα ενός επτάχρονου αγοριού το οποίο είχε βασανιστεί – οι φύλακες ανάγκαζαν τον πατέρα να κοιτά την ώρα που έσβηναν αναμμένα τσιγάρα στο γυμνό στήθος του γιου του. Ενας άλλος Σύρος, ανώνυμα, περιέγραψε πως στρατιώτες, όταν δεν βρήκαν έναν άνδρα που έψαχναν άρπαξαν το μωρό του, ηλικίας 7 μηνών, του έκοψαν το κεφάλι και το κρέμασαν στην μπροστινή πόρτα απειλώντας ότι θα κάνουν το ίδιο και με τα άλλα παιδιά εάν ο πατέρας δεν παραδοθεί.